Video player inladen...

Luchtvervuiling kost 7 miljoen levens per jaar, arme regio's het zwaarst getroffen

Elk jaar sterven 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Volgens de organisatie ademen negen mensen op de tien slechte lucht in. De armere regio's zijn het zwaarst getroffen.

De WHO schat dat door blootstelling aan fijn stof jaarlijks ongeveer 7 miljoen mensen overlijden. Ruim de helft van die overlijdens is het gevolg van vervuilde buitenlucht, door de uitstoot van de industrie en het verkeer. Het overige deel komt door vervuiling thuis, bijvoorbeeld doordat mensen koken en verwarmen met vervuilende houtskoolkachels.

Fijnstofdeeltjes dringen door tot diep in de longen en het bloedvatenstelsel, waardoor het risico op onder meer beroertes, hartziektes, longkanker en andere longaandoeningen stijgt.

Het zijn de armste bevolkingsgroepen die het hardst geraakt worden. Meer dan 90 procent van de aan luchtvervuiling gelinkte overlijdens gebeurt in lage- en middellagelonenlanden, voornamelijk in Afrika en Azië. In de grootsteden met meer dan 10 miljoen inwoners zijn de problemen het ergst. In veel steden worden de WHO-normen voor luchtkwaliteit met meer dan vijf keer overschreden.

Bovenaan de lijst staan -met grote voorsprong- Delhi (India) en Caïro (Egypte). De hoeveelheid fijnstofdeeltjes ligt er meer dan 10 keer hoger dan de gevarendrempel van het WHO. Daarna volgen Dhaka (Bangladesh), Mumbai (India) en Beijing (China). In die steden ligt het niveau vijf keer zo hoog als de WHO-richtlijn.

Beterschap in delen van Europa

In het rapport maakt het WHO ook een vergelijking tussen de cijfers van 2016 en 2010. Daaruit blijkt dat er op heel wat plaatsen vooruitgang is geboekt. In Europa was er een daling in fijnstofdeeltjes in 61 procent van de steden, in Noord- en Zuid-Amerika in 57 procent van de steden.

Maar in andere regio's ging de luchtkwaliteit sterk naar beneden, onder meer in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. In die laatste regio is de situatie verslechterd in maar liefst 7 op de 10 steden.

De WHO merkt op dat overheden zich meer en meer bewust zijn van de problemen. Heel wat landen hebben de voorbije jaren maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren, in de eerste plaats in Europa en Noord-Amerika. Maar ook in landen als China en Mexico, waar de situatie een pak erger is, wordt intussen actie ondernomen.

Er komen zaken in beweging, maar het gaat niet snel genoeg

Onderzoekster Sophie Gumy

"Er zijn steden en regio's waar de situatie verbetert", zegt Sophie Gumy, een van de auteurs van het rapport. "Maar ook al komen er zaken in beweging, het gaat niet snel genoeg. Zeven miljoen doden is een onaanvaardbaar getal. Het feit dat 92 procent van mensen ongeschikte lucht moeten inademenen, dat is het nieuws. De luchtvervuiling blijft gevaarlijk hoog."

Hier kunt u een interactieve wereldkaart bekijken met fijnstofwaarden. In ons land is de vervuiling het grootst in de omgeving van de grote steden, Brussel, Antwerpen en Gent. 

WHO

Meest gelezen