Marokko verbreekt diplomatieke banden met Iran

Marokko gaat zijn diplomatieke banden verbreken met Iran. Dat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita verklaard. Volgens Marokko helpt Iran mee aan wapenleveringen voor de verzetsbeweging Polisario. 

De ambassadeur van Marokko in Teheran heeft Iran vandaag nog verlaten en de Iraanse ambassadeur in Marokko zal zo snel mogelijk naar Iran moeten terugkeren, aldus minister Bourita.

Marokko stelt dat Iran wapenleveringen aan en trainingsmissies voor de verzetsbeweging Polisario heeft gefaciliteerd. Iran zou dat doen via de Hezbollah, de militante sjiitische beweging in Libanon en bondgenoot van het sjiitische regime in Teheran.

Marokko heeft naar eigen zeggen onweerlegbaar bewijs - geïdentificeerde namen en precieze feiten -  van de "medeplichtigheid tussen Polisario en Hezbollah tegen de hoogste belangen van het koninkrijk".

Volgens de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken is er recent een eerste wapenlevering geweest aan Polisario "via een element bij de Iraanse ambassade in Algiers", de hoofdstad van Algerije. Algerije ondersteunt Polisario.

Polisario

Polisario is een verzetsbeweging en strijdt voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. De Westelijke Sahara grenst aan Marokko, Algerije en Mauritanië en was tot 1975 een Spaanse kolonie. Spanje gaf dat gebied toen op en Marokko heeft het gebied aangehecht en deels bevolkt met eigen mensen.

Niet de eerste breuk

Het is niet de eerste keer dat Marokko de diplomatieke banden met Iran verbreekt. Het koninkrijk deed dat al eens begin 2009, uit protest tegen het "religieuze activisme van Teheran" in Marokko. De banden werden pas in 2014 hersteld.

De beslissing om de banden nu opnieuw te verbreken heeft volgens de Marokkaanse regering niets te maken met de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zijnde de spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran.

Hezbollah betreurt de "ongefundeerde aantijgingen" die Marokko lanceert "onder druk van de Amerikanen, Israël en Saudi-Arabië".

Meest gelezen