Metallica voor derde jaar op rij opnieuw bovenaan "De zwaarste lijst" 

De luisteraars van Studio Brussel hebben "Master of puppets" van Metallica voor het derde jaar op rij naar de eerste plaats gestemd in "De zwaarste lijst", de lijst met de 66 zwaarste gitaarplaten van Studio Brussel. Iron Maiden en System of a down vervolledigen de top  3.

Metallica blijft de absolute favoriet onder de metalheads van Studio Brussel. Het nummer "Master of puppets" prijkt voor het derde jaar op rij bovenaan de "De zwaarste lijst". In totaal stond de band met het nummer al acht keer op 1. Dit jaar staan ze met zeven nummers in de lijst.  

Het metalprogramma, dat al aan zijn tiende editie toe is, was van 13 tot 19 uur te beluisteren op Studio Brussel. Voor de eerste keer niet op Paasmaandag, maar op de Dag van de Arbeid. Alex Agnew, stand-upcomedian en zanger van metalgroep Diablo Blvd nam naar goede gewoonte de presentatie voor zijn rekening. 

De top drie zal de trouwe "zwaarste lijst"-luisteraar niet meteen verbazen: publieksfavoriet "Master of puppets" van Metallica staat op nummer één, "Fear of the dark" van Iron Maiden staat op twee en "Chop suey" van System of a down neemt de derde plaats in. Vorig jaar zag de top er bijna net zo uit, alleen zijn nummer twee en drie van plaats verwisseld. 

"Crawling" van Linkin Park is dit jaar de hoogste nieuwkomer, een mooi eerbetoon aan frontman Chester Bennington, die vorig jaar uit het leven stapte. Daarnaast zijn er nog vijf andere nieuwkomers, waaronder "Razoreater" van de Belgische band Amenra. Zij zijn niet de enige Belgen in de lijst, ook Channel Zero, Brutus, Steak Number Eight en Fleddy Melculy wisten een plaats te bemachtigen. Channel Zero is op plaats vijf de hoogste Belg in de lijst. Brutus is met 17 plaatsen de sterkste Belgische stijger en de enige band met een vrouwelijke zangeres.

De sterkste stijgers in de top 66 zijn "Walk" van Pantera, "Painkiller" van Judas Priest en "Hallowed by the name" van Iron Maiden. "Feuer frei" van Rammstein, "In waves" van Trivium en "Battery" van Metallica zijn de sterkste dalers.

De top tien van "De zwaarste lijst"

  1. "Master of puppets" - Metallica
  2. "Fear of the dark" - Iron Maiden
  3. "Chop suey" - System Of A Down
  4. "Schism" - Tool
  5. "Black fuel" - Channel Zero
  6. "One" - Metallica
  7. "Killing in the name" - Rage Against The Machine
  8. "Ace of spades" - Motorhead
  9. "Sonne" - Rammstein
  10. "Enter sandman" - Metallica