Archieffoto Mubi

Dodental van dubbele zelfmoordaanslag in Nigeria loopt op tot 86 volgens getuigen

In het noordoosten van Nigeria, in de stad Mubi zijn na een zelfmoordaanslag in een moskee en op een markt, 86 mensen begraven. Dat melden medewerkers van het plaatselijk kerkhof. Officieel heeft de Nigeriaanse regering het over 30 doden.

In de stad Mubi blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in een moskee, na het gebed in de namiddag. Een tweede kamikaze liet zijn bommengordel ontploffen op een markt in de buurt, net op het moment dat de moskeegangers het gebouw ontvluchtten. 

Volgens het agentschap voor de organisatie van noodhulp in Nigeria zijn bij de twee aanslagen in totaal dertig mensen om het leven gekomen. Maar die analyse wordt tegengesproken door medewerkers van het kerkhof van Mubi. Zij verklaren dat er gisteren en vandaag in totaal 86 slachtoffers begraven werden.

"We hebben sinds 14.30 uur geen lijken meer ontvangen, we hopen dat het nu geëindigd is", zei een van de medewerkers, die anoniem wenste te blijven.

Het grote verschil tussen beide dodentallen zou kunnen verklaard worden doordat sommige nabestaanden de lichamen rechtstreeks hebben begraven

Lokale minister van Informatie

In een reactie op het grote verschil tussen beide dodentallen, zegt de lokale minister van Informatie dat het mogelijk is dat "sommige nabestaanden van slachtoffers de lichamen rechtstreeks hebben laten begraven, zonder te passeren langs het ziekenhuis". De officiële telling van de slachtoffers gebeurt in de plaatselijke ziekenhuizen.

De aanslagen werden nog niet opgeëist, maar de stad Mubi werd al eerder geteisterd door aanslagen van de jihadistische groepering Boko Haram.

Ontmoeting Buhari en Trump

Ook in november blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in een moskee in Mubi terwijl gelovigen samenkwamen voor het ochtendgebed, daarbij kwamen minstens 50 mensen om. Het was een van de dodelijkste aanvallen in de regio in jaren.

De dubbele aanslag komt een dag nadat de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari een bezoek bracht aan de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington. Ze spraken er onder andere over de dreiging van de terreurgroep Boko Haram.

Sinds 2009 kwamen bij aanvallen van de groepering in het noordoosten van Nigeria en omgeving al zeker 20.000 mensen om het leven.

Meest gelezen