Video player inladen...

Nummer drie van Vaticaan moet terechtstaan wegens seksueel misbruik

De Australische kardinaal George Pell (76), de nummer drie van het Vaticaan, zal terecht moeten staan voor meerdere aanklachten van seksueel misbruik. Dat heeft een rechter in Melbourne beslist.

Volgens de rechter zijn er genoeg bewijzen tegen Pell om het tot een proces te laten komen. Ze nam haar besluit na vier weken van hoorzittingen met getuigenissen van slachtoffers, die onderworpen werden aan een spervuur van vragen van de verdediging.

De meeste zittingen waren gesloten voor het publiek. Dat is de standaardprocedure voor zaken van seksueel misbruik. Wat de kardinaal precies ten laste wordt gelegd en over hoeveel klachten het gaat, is dan ook niet bekend. Sommige van de beschuldigingen gaan decennia terug, dat is wel geweten. Niet alle aanklachten tegen Pell werden behouden, meerdere werden er geschrapt. 

Morgen volgt een inleidende zitting waarop onder meer het tijdschema zal worden vastgelegd van het proces. Dat zal met een twaalfkoppige jury worden gevoerd en naar verwachting meerdere maanden in beslag nemen.

Pell ontkent de beschuldigingen

Pell wordt nu de hoogste figuur binnen de katholieke kerk die terechtstaat voor seksueel misbruik. Hij heeft de beschuldingen altijd ontkend. Dat zei hij ook opnieuw gisteren in de rechtbank.

De 76-jarige clericus is de voormalige aartsbisschop van Melbourne (1996-2001) en Sydney (2001-2014). Sinds 2013 is hij lid van de Raad van Kardinalen, een adviesorgaan van paus Franciscus bestaande uit negen kardinalen. In 2014 werd hij ook benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie. Daarom wordt hij ook wel de nummer drie van het Vaticaan genoemd.

Pell is sinds juli vrij op borgtocht in Australië en mag het land niet verlaten. Hij verblijft in een seminarie in Homebush, een buitenwijk van Sydney. Voor zijn rechtbankzittingen vliegt hij op en af naar Melbourne.

FOTO: Enkele demonstranten buiten de rechtzaal in Melbourne.

AFP or licensors

Meest gelezen