Video player inladen...

Peter Mertens (PVDA): "Lidl vormt de start van de sociale lente"

De PVDA ziet in het aanhoudende protest bij supermarktketen Lidl de start van een warme sociale lente. Dat zegt voorzitter Peter Mertens in zijn speech op de Dag van de Arbeid. "Het begint met één iemand, met één bedrijf dat "neen" zegt, en het zal eindigen met een veel grotere beweging. We shall overcome."

"Vandaag zijn wij allemaal die van Lidl", opent Peter Mertens zijn toespraak aan het Antwerpse Zuid. "Bij Lidl hebben ze 'neen' gezegd. Niet één iemand. Maar velen. Heel velen. Als een lopend vuurtje. Winkels werden gesloten nog voor men een syndicale afgevaardigde had gezien."

Laten wij ook neen zeggen, roept Mertens op. "Want niemand houdt die zotte werkdruk vol tot aan zijn 67 jaar. Niemand. De maat is vol, en overal wakkert het vuur van het sociaal verzet aan. Bij AB InBev, bij Telenet, bij Brussels Airlines, bij DDS-Verko."

Het establishment schrikt zich rot, maakt hij zich sterk. En de regeringspartij N-VA is voor de PVDA'ers nog steeds de verpersoonlijking van dat establishment. Mertens leest zijn toehoorders een tweet van parlementslid Annick De Ridder voor: "Tijd voor politie en justitie om op te treden tegen dat krapuul", schreef zij maandag over de vakbondsleden. "Diezelfde Annick De Ridder had niet eens stemrecht gehad zonder het stakingsrecht, en had niet eens een weekend of verlofgeld gehad zonder de vakbonden", aldus Mertens.

"Vooral stemmen terugwinnen van N-VA in Antwerpen"

Voor de komende lokale en nationale verkiezingen wil de voorzitter de voeten op de grond houden. "De peilingen waarin de PVDA in Wallonië groter werd dan de PS waren het gevolg van een oververhitting", analyseert hij. "Intussen heeft de PS zich weer wat herpakt. Wij hebben het hoofd koel gehouden en onze lokale afdelingen uitgebouwd. Van daaruit moeten we nieuwe gezichten kunnen lanceren, zodat de partij minder afhankelijk wordt van mij en Raoul Hedebouw."

Leedvermaak met de aanhoudende negativiteit rond de Antwerpse SP.A-lijst heeft hij niet. "In Antwerpen moeten wij vooral stemmen terugwinnen van de N-VA", zegt Mertens. "Die partij zal met haar harde economische beleid immers ook weer stemmen inpikken van CD&V en Open VLD."

Een resultaat van 10 à 11 procent bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen zou mooi zijn, vindt hij. "Daarnaast moeten we nu doorbreken in centrumsteden als Gent, Leuven, Hasselt en Turnhout", besluit de voorzitter.

Meest gelezen