Elio Di Rupo (PS) wil "nieuw sociaal pact om alles te herstellen wat MR en N-VA kapot hebben gemaakt"

In zijn 1 mei-toespraak pleitte PS-voorzitter Elio Di Rupo ervoor om het "harde neoliberale" en "destructieve" programma van de huidige federale regering na de verkiezingen van 2019 te vervangen door een "nieuw sociaal pact". De Franstalige socialisten willen onder meer een minimumoon van 14 euro per uur invoeren. Nu bedraagt dat minimumloon 9,5 euro.

Op enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen en een jaar voor de parlementsverkiezingen maakt de PS zich sterk dat ze opnieuw veel kiezers zal kunnen overtuigen. "De strijd zal meedogenloos zijn", waarschuwde Di Rupo, die zoals elk jaar een toespraak hield in de Henegouwse plaats Baudour, nabij zijn thuisstad Bergen.

Volgens Di Rupo is de keuze nooit zo duidelijk geweest tussen "het kamp van de vooruitgang", de socialisten, en de liberale partij van premier Charles Michel, de MR. Die staat volgens Di Rupo voor "Monde des Riches" ("wereld van de rijken") of "Misère et Régression", "miserie en achteruitgang".

Sociaal pact

Na de affaires die de PS het afgelopen jaar achtervolgden - door Di Rupo "moeilijkheden" genoemd - wil de PS de kiezers ervan overtuigen dat de socialisten in de verschillende regeringen nodig zijn. De PS zal er een sociaal pact op tafel leggen "dat alles zal herstellen wat MR en N-VA kapot hebben gemaakt".

Met zo'n pact wil de PS onder meer de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65 jaar brengen. Zelfstandigen zouden vanaf de eerste ziektedag een vergoeding krijgen en een specifieke vorm van werkloosheidsvergoeding kunnen krijgen. Een "veralgemeende sociale bonus" moet de laagste lonen en uitkeringen optrekken tot 110 procent van de armoededrempel, of 1.226 euro voor een alleenstaande.

Premier Michel verdedigt zijn beleid doorgaans door te wijzen naar het aantal jobs die er zijn bijgekomen. Di Rupo is niet overtuigd en zegt dat het in 70 procent van de gevallen om "precaire jobs" gaat.

Meest gelezen