VRT-journalist Tom Van de Weghe gaat 1 jaar lang onderzoek doen aan Stanford University

De VRT-journalist is geselecteerd door de universiteit van Stanford, Californië, om onderzoek te doen naar artificiële intelligentie in de strijd tegen desinformatie. Hij krijgt hiervoor de prestigieuze John S. Knight Fellowship die zich toespitst op innovatie in de journalistiek. 

Buitenlandspecialist van VRT NWS Tom Van de Weghe verhuist deze zomer naar de Amerikaanse westkust. Hij zal aan Stanford University in Palo Alto, Californië, een jaar lang onderzoek verrichten naar de impact van artificiële intelligentie, en dat in het kader van de strijd tegen nepnieuws.

Van de Weghe sleepte hiervoor de prestigieuze John S. Knight Fellowship in de wacht, die jaarlijks wordt uitgereikt aan journalisten die zich inzetten voor innoverende toepassingen in de journalistiek. "Het is voor mij een geweldige eer om uitgekozen te worden door Stanford, samen met een handvol andere internationale journalisten," reageert Van de Weghe. "Journalistiek, nieuwe technologie en buitenlandse ervaring, deze drie passies hoop ik te kunnen combineren in het hart van Silicon Valley."

"Nepvideo's gevaar voor democratie"

Eén van de meest urgente uitdagingen in de journalistiek is volgens Van de Weghe de opkomst van nepvideo. "Het is een fenomeen dat we zwaar onderschatten, maar er komt een tsunami van nepvideo's op ons af. Door nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie wordt het een peulschil om video te vervalsen. Technisch is het nu al mogelijk, en het wordt steeds makkelijker. Zien is geloven? Dat zal niet meer gelden, en dat zal enorme gevolgen hebben voor elke democratie."

Na zijn ervaringen als VRT-correspondent in China en de VS kwam Van de Weghe op het idee om te onderzoeken of artificiële intelligentie ook kan worden ingezet om nepvideo's te detecteren. "Wat we tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gezien hebben van desinformatie is nog maar het topje van de ijsberg. Ik hoop dat we de krachten kunnen bundelen om te zoeken naar een oplossing, waardoor nieuwsredacties zich kunnen wapenen voor de toekomst."

Wat we tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gezien hebben van desinformatie is nog maar het topje van de ijsberg 

Ook Inge Vrancken, hoofdredacteur van VRT NWS, reageert verheugd op de selectie: "Tom zal op de Universiteit van Stanford een academiejaar lang werken rond een efficiënte aanpak van mis- en desinformatie en polarisatie. En dat samen met straffe professionals uit de hele wereld aan één van de topuniversiteiten van de VS. Dat zijn thema’s waar we met VRT NWS voluit op willen inzetten. Tom zal met extra bagage en inzichten terugkeren. Daar kan VRT NWS alleen maar baat bij hebben."