Video player inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Bescherm onze welvaart"

"Wie wil dat ons sociaal systeem betaalbaar blijft, moet ervoor zorgen dat de import van nieuwe steuntrekkers eindelijk stopt en Vlaams geld in Vlaamse handen blijft." Dat zei Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken in zijn 1 mei-toespraak aan het Steen in Antwerpen. De manifestatie liep onder de slogan "Bescherm onze welvaart".

Vlaams Belang had verzamelen geblazen aan het standbeeld van de "buildrager" aan het Antwerpse stadhuis, maar het standbeeld was toevallig een week geleden verplaatst wegens de werken aan het stadhuis. Daarom werden de toespraken gehouden aan het vlakbijgelegen Steen, aan het standbeeld van Lange Wapper, waar het slot van de manifestatie voorzien was. De Grote Markt was immers het eindpunt van de traditionele stoet van de socialistische beweging. Voor de manifestatie van Vlaams Belang daagden enkele honderden mensen op.

"Vlaams geld moet in Vlaamse handen blijven"

Van Grieken merkte op dat er jaarlijks 12 miljard Vlaams belastinggeld naar Wallonië vloeit en dat de factuur van de immigratie goed is voor nog eens 7 miljard per jaar. "Wie wil dat ons sociaal systeem betaalbaar blijft, moet ervoor zorgen dat de import van nieuwe steuntrekkers eindelijk stopt en Vlaams geld in Vlaamse handen blijft", stelde hij. "Onze Vlaamse werkkracht is sterk genoeg en onze Vlaamse volksaard absoluut sociaal genoeg om een sterke sociale zekerheid voor onze mensen te financieren. Nièt om de Waalse putten te blijven vullen? En nièt om het OCMW van de halve wereld te blijven spelen", verzekerde hij.

"Onze mensen krijgen in ruil voor de hoogste belastingen nog altijd de laagste belastingen", stelde Van Grieken vast. Hun pensioen is niet meer dan een aalmoes, want niet eens genoeg om de rusthuisfactuur te betalen en "bovendien lager dan het bedrag dat wordt uitgegeven voor de eerste, beste asielzoeker die nooit een eurocent aan het sociaal systeem heeft bijgedragen en waarvan we ons helaas moeten afvragen of hij dat ooit wel zal doen".

"Massa-immigratie is een tikkende tijdbom voor de sociale zekerheid"

De partijvoorzitter vond de kritiek van de linkerzijde op het regeringsbeleid "ongeloofwaardig en hypocriet". "Ongeloofwaardig omdat ze tijdens haar vele jaren regeringsdeelname niet deed wat ze moest doen. Hypocriet omdat diezelfde linkerzijde nog altijd niet wil gezegd hebben dat massa-immigratie en sociale zekerheid niet samengaan", aldus Van Grieken, die de massa-immigratie "een tikkende tijdbom voor de sociale zekerheid" noemde. En wie durft te beweren dat deze regering voor een serieuze belastingverlaging heeft gezorgd, heeft zich volgens Van Grieken van maand vergist: "Het is vandaag 1 mei, nièt 1 april".

Antwerps lijsttrekker Filip Dewinter haalde uit naar de kritiek van socialisten, groenen en PVDA dat 'de dokwerkersgemeenschap niet multicultureel en divers genoeg is'. "Als onze Vlaamse havens tot de meest performante en productiefste havens van Europa en de wereld behoren, dan heeft dat alles te maken met het feit dat al vele decennia lang erin slagen om de havenarbeiders- en dokwerkersgemeenschap Vlaams en Europees te houden". Het afschaffen van de wet-Major, wat N-VA en Open VLD willen, is voor hem dan ook uit den boze.

Dewinter had ook een boodschap voor N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever: stop de immigratie, sluit de poorten van onze stad, kondig een inschrijvingsstop voor niet-Europese vreemdelingen af, stop met de multicultuur te betalen en laat ze terugkeren, die vluchtelingen, immigranten en illegalen".

Meest gelezen