Vader en zoon zijn medewerkers van eerste uur op Labadoux-festival in Ingelmunster

Het festival Labadoux uit Ingelmunster is dit weekend aan zijn dertigste editie toe. Vader Frans en zoon Johan "Valère" Vanlerberghe zijn medewerkers van het eerste uur. "Het is mijn zoon die me met het Labadoux-virus besmet heeft", zegt Frans. Hij is met zijn 82 jaar de oudste medewerker van het festival.

Labadoux pakt komend weekend uit met een toffe affiche met grote namen zoals The Chieftains, Ozark Henry, Bart Peeters, Afro Celt Sound System, Yevgueni en Guido Belcanto. Het festival draait al dertig jaar helemaal op de inzet van vele vrijwilligers, zoals Frans en Johan Vanlerberghe.

VIP-ingang

Voor Frans zal het dit jaar even wennen worden, want Bertje Hannon - met wie hij zeker tien jaar lang voor controle aan de VIP-ingang stond - is overleden. Frans zal ander gezelschap krijgen. “Bertje en ik vormden een sterk duo”, zegt Frans. “We kenden elkaar al zo lang. Ik haalde zijn eten voor ‘s middags en ‘s avonds. We waren op elkaar afgestemd aan die VIP-ingang. Hij is er niet meer bij maar hij blijft in mijn gedachten.”

Paardenkeutels

“Ik was vooraf al een stamgast van café Fagot, waar alles is begonnen”, verklaart Johan, beter bekend als Valère. “Ik herinner me nog dat we paardenkeutels weg moesten nemen uit de wei waar het festival zou plaatsvinden.” Johan neemt jaarlijks twee weken vakantie om beschikbaar te zijn voor Labadoux. “Ik zet er zelfs een caravan. Ik ben een echte muziekliefhebber en hoe dichter kan je bij die passie geraken dan met Labadoux?”, vraagt Valère.

Meest gelezen