Vranckx verwelkomt Iraakse muzikanten in Leuven

Met een feestelijke set op de Grote Markt van Leuven trapten vijf Iraakse muzikanten vandaag de Imagine Tour op gang. Die zal hen o.a. naar Flagey brengen, waar ze op een concertavond geld zullen inzamelen voor de muziekacademie van Mosul.

"Alles is hier anders. De mensen, de geuren, de kleuren. Het lijkt wel alsof ik in HD kijk."

Het is dinsdagnamiddag vier uur en gitarist Hakam Al-Zarari kijkt z'n ogen uit. Een uurtje geleden is hij samen met Nabeel Atraqchi, Saif Al-Taie, Khalid Waleed en Mouhamad Al-Adwany in Zaventem geland, en nu staat hij al op de Grote Mark in Leuven. Daar ontvangt Rudi Vranckx de vijf muzikanten die hij in september ontmoette tijdens zijn Imagine Mosul-actie, waarbij hij meer dan honderd Vlaamse muziekinstrumenten verzamelde en die liet overbrengen naar de verwoeste muziekacademie van de Iraakse stad.

Nog even stemmen, en dan is het zover: de eerste Iraakse noten op Belgische bodem. Van links naar rechts: Mouhamad Al-Adwany, Khalid Waleed, Nabeel Atraqchi, Hakam Al-Zarari en Saif Al-Taie.

Saif Al-Taie, die enkele akkoorden aanslaat op de gitaar die MNM-dj Brahim meebracht naar Mosul, wordt even door emoties overmand. De vermoeidheid van de lange reis wellicht - ze hebben dan ook meer dan 24 uur doorgebracht in vliegtuigen en luchthavens - maar ook door het gemis aan zijn vrouw en kinderen. "Het is lastig, maar ik doe dit ook voor hen. Voor hun toekomst", zegt hij ten slotte vastbesloten.

Leuven is nog maar de eerste tussenstop van de muzikanten. Op donderdag 3 mei spelen ze op het door de VUB georganiseerde Difference Day-event in Bozar en op 9 mei staan ze in de grote zaal van Flagey voor een concertavond waarvan de opbrengst naar de muziekacademie van Mosul gaat. Hun verblijf sluiten ze af op het LIERische Kunsten-festival, op 13 mei in Lier.

Je kan hun reis door België 24 uur op 24 volgen op het Instagramkanaal en de Facebookpagina van Rudi Vranckx.

Meest gelezen