Wint deze Gentse de Koningin Elisabethwedstrijd?

Emma Posman uit Gent neemt vanavond deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Zij is één van de zes Belgische deelnemers. 55 zangers laten vandaag en morgen in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd het beste van zichzelf horen.

Emma Posman is 23 jaar en laatstejaarsstudente aan het Conservatorium van Gent. Ze besliste last minute om deel te nemen aan de wedstrijd. "Vorig jaar was ik heel hard aan het twijfelen omdat het een grote wedstrijd is, maar intussen heb ik al wat wedstrijden goed afgerond, en daarom heb ik toch besloten om mee te doen in samenspraak met mijn lerares," vertelt ze aan Niki Vandriessche bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Ze zal niet enkel beoordeeld worden op haar stem. "Ze kijken naar verschillende dingen: hoe je staat op een podium, hoe je acteert en natuurlijk ook naar de zangtechniek en het zingen zelf," vertelt Emma. 

Zangtekst vergeten

Het is niet altijd even makkelijk om de moeilijke woorden van een klassiek aria te onthouden. Daarom oefent Emma enkele uren per dag, soms zelfs tot zeven uur per dag. En meestal zingt Emma in verschillende talen, zoals bijvoorbeeld het Italiaans, en dan kan je niet van la la la beginnen zingen als je de zangtekst vergeet. Of wel? "Ik denk dat het toch nog altijd beter is van te blijven doorgaan, dus het is wel al gebeurd dat ik dan enkele Italiaanse woorden er bij verzon," bekent Emma, "zo van die woorden als Amore, dat lukt dan wel".

Jong en ervaren

Een kleine maand geleden behaalde Emma nog een finaleplaats in de Honda Competition for Classical Music. In november 2017 belandde ze in de finale van de Voix Nouvelles-wedstrijd, geselecteerd door de Muntschouwburg. In operaproducties zong ze rollen in onder meer Turn of the Screw (Britten),  Armide (Gluck), Dido and Aeneas (Purcell) , L’incoronazione di Popea (Monteverdi),  L’enfant et les sortileges (Ravel) en stond ze vaak op de planken tijdens opera- en operettescenes in de Vlaamse Opera in Gent.

Aan de Koningin Elisabethwedstrijd doen 55 kandidaten mee. Daar zijn zes Belgische sopranen bij (Marianne Croux, Julie Gebhart, Cécile Lastchenko, Emma Posman, Déborah Salazar en Charlotte Wajnberg) en voorts jonge stemmen uit alle windstreken, 13 uit Zuid-Korea alleen al. Twee op de drie zijn vrouwen. Meer dan de helft is een sopraan. Emma zingt in de eerste rondes een aria van Hugo Wolf, Er ist's en Regnava nel silenzio van Gaetano Donizetti. 

Meest gelezen