imkeb - Bruno Vessiez

Twee Belgen naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Na de eerste ronde van de jubileumeditie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang stoten 24 zangers door naar de halve finale en daar zijn twee Belgische sopranen bij: Charlotte Wajnberg en Marianne Croux.

Dertig jaar na de eerste editie voor zang stonden ze met 55 aan de start in Brussel. In de eerste ronde zongen de stemmen twee volle dagen lang elk tien minuten voor een internationale jury. Ze kozen twee werken uit de opera- of liedliteratuur met pianobegeleiding. Na afloop maakte de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth bekend van welke 24 zangers en zangeressen ze nog meer wil horen.

Van de zes Belgische deelnemers, alle zes sopranen, mogen er twee naar de halve finale: Charlotte Wajnberg uit Antwerpen en Marianne Croux, met de dubbele Frans-Belgische nationaliteit. 

Voor wie van statistiekjes houdt: er zijn dus 2 Belgen bij (van wie één met de dubbele Frans-Belgische nationaliteit), 5 Koreanen, 6 Fransen (inbegrepen Marianne Croux met de dubbele Frans-Belgische papieren), 3 Duitsers, 2 Oekraïners en telkens één Canadees, Argentijn, Spaanse, Chinees, Roemeen, Rus en Amerikaan.  Het evenwicht tussen vrouwen (13) en mannen (11) zit goed. En wat de stemmen betreft: er zijn 3 mezzo's, 10 sopranen, 6 baritons, 1 contratenor, 3 tenoren en 1 bas. 

De Koningin Elisabethwedstrijd gaat met een rotvaart voort. Vrijdag en zaterdag al is er de halve finale, telkens om 15u en om 20u. De middagsessies zijn te bekijken op Canvas met Katelijne Boon; de avondsessies op Canvas+ (het tv-kanaal van Ketnet) met Lut Van der Eycken. Ook op radio hoeft u niets te missen, elke avond vanaf 19u op Klara. Zaterdagavond worden de twaalf finalisten bekendgemaakt.

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2018 vindt volgende week plaats, op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 mei.

De eerste ronde van de wedstrijd, met alle 55 zangers, kunt u herbeluisteren via RTBF Culture

Meest gelezen