"Jongens toch, het is maar een jurk!"

In Amerika is het een van de hoogtepunten van een schooljaar: prom, of het dansbal dat een schooljaar afsluit. Dat gold ook voor Keziah Daum uit Salt Lake City, in de Amerikaanse staat Utah. Maar dat ze daarbij het middelpunt zou worden van een discussie, zowel op sociale media als op nieuwsmedia, over culturele identiteit, dat had ze niet verwacht. Aanleiding van de hele discussie was de keuze van haar jurk.

Daum op nieuwswebsite The Washington Post: "Ik wilde iets dragen wat unieker en opvallender was, maar ook betekenisvoller. Ik ben dan op zoek gegaan in een vintage-winkel en vond daar deze traditionele Chinese jurk. Ik vond ‘m onmiddellijk erg mooi. Ik had bovendien het gevoel door die jurk te dragen ik mijn bewondering en waardering uitdrukte voor andere culturen en de schoonheid die ze vertegenwoordigen."

Trots publiceerde ze zondagavond een aantal foto’s op haar Twitter-account:

Ondanks de vele positieve reacties op haar kledijkeuze, waren er ook negatieve reacties die plots de aandacht trokken en een debat over culturele identiteit startten:

Daum: "Ik begrijp alle heisa niet. Op geen enkele manier heb ik de bedoeling gehad om ook maar iemand te discrimineren of om een racistisch standpunt in te nemen. Ik zie er echt geen problemen in deze jurk te dragen. Ik wil juist mijn waardering tonen voor andere culturen. Kom op, het is maar een jurk, niet?"

"Er zullen altijd wel mensen zijn die kritiek op dit of dat hebben. Wat de jurk betreft, ik zou ‘m opnieuw dragen, mocht er nog een prom-feest komen."

Moeder Melissa Dawes voegde op The Washington Post nog toe dat ze niet kon begrijpen dat "volwassenen haar 18-jarige dochter zo hard aangepakt hebben, terwijl ze heel andere bedoelingen met de het dragen van de jurk had."

Daum heeft alvast bekende voorgangers in het dragen van een soortgelijke traditionele Chinese jurk:

Meest gelezen