"Straatvinken" tellen verkeer in Antwerpen en Leuven

Ringland Academie zoekt minstens 1000 burgers die op donderdag 17 mei in de 33 gemeenten van de Antwerpse vervoersregio en in Leuven een uur lang het verkeer willen tellen. Het burgerwetenschapsproject heeft de naam "Straatvinken" gekregen en wil nagaan of het verkeer verduurzaamt.

Eerder was er al "CurieuzeNeuzen", het burgerwetenschapsproject dat de luchtkwaliteit meet. Nu is er dus ook "Straatvinken", een initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland, de Universiteit Antwerpen (UA), HIVA-KU Leuven en Straten Vol Leuven. Zijn nodigen burgers uit om in de 33 gemeenten van de Antwerpse vervoersregio en in Leuven één uur per jaar in hun straat het verkeer te tellen. Op donderdag 17 mei gebeurt dat een eerste keer, tussen 17 en 18 uur.

Toekomstverbond

In maart vorig jaar hebben Antwerpse burgerbewegingen met de overheid een akkoord gesloten (het "Toekomstverbond") waarin staat dat het verkeer in de Antwerpse vervoersregio tegen 2030 nog maar voor de helft uit auto's en vrachtwagens mag bestaan. Nu is de verhouding nog 70/30, waarbij maar 30 procent van de verplaatsingen gebeurt met de fiets, het openbaar vervoer of te voet. De verhouding moet dus tegen 2030 in evenwicht zijn.   

Met "Straatvinken" willen de initiatiefnemers elk jaar nagaan of het verkeer evolueert naar de afgesproken verhouding. Als dat zo is, dan zouden er over 6 jaar al 10 procent minder auto's en vrachtwagens moeten rijden, zo hebben de initiatiefnemers berekend.  

Antwerpen en Leuven

De stad Antwerpen steunt "Straatvinken", maar de initiatiefnemers willen het verkeer ook tellen in de 32 andere gemeenten en steden van de Antwerpse vervoersregio, van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier. Burgerbeweging Straten Vol Leuven mobileert burgers om ook mee te tellen in Leuven.   

"Er wordt al heel wat gemeten met tellussen en camera's en die gegevens zijn voor ons zeker bruikbaar", zegt professor Thomas Vanoutrive  (mobiliteitsexpert UA) die het initiatief begeleidt. "Maar Straatvinken is uniek omdat alle weggebruikers en alle vervoersmiddelen worden geteld, en dat in een hele vervoersregio."   

Burgers en organisaties die willen meedoen aan het initiatief, kunnen zich registreren via de website straatvinken.be.  Het tellen gebeurt via een app of formulieren die via de website kunnen worden gedownload.  

Meest gelezen