Vakbonden dreigen met vier dagen staking bij De Lijn

De socialistische en de liberale vakbond bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 17 mei tot en met 20 mei. Dat bevestigt federaal secretaris Rita Coeck van ACOD Tram-Bus-Metro aan VRT NWS.

Twee en een halve maand na de laatste staking bij De Lijn rommelt het kennelijk nog steeds bij de openbaar­vervoers­maatschappij. De aanleiding van de onrust is nog altijd de reorganisatieplannen die in februari tot een staking leidden. 

Die reorganisatie houdt in dat er bij De Lijn 286 managementfuncties zullen verdwijnen op een totaal van 1.780. Het gaat hierbij om natuurlijke afvloeiingen, niet om gedwongen ontslagen.

Vier dagen staken

Waar zit dan het probleem? Volgens ACOD'er Rita Coeck zullen er niet alleen zuivere managementfuncties verdwijnen, maar verdwijnen er de facto ook functies bij allerlei ondersteunende diensten van De Lijn.

"De reorganisatie was bedoeld om de managementstructuur aan te pakken, maar dat is niet het geval", aldus Coeck. De bonden vinden dat de directie geen bereidheid toont om in te gaan op hun vraag om het reorganisatieplan bij de Vlaamse vervoersmaatschappij bij te sturen en roepen daarom alle collega's op om vier dagen lang te staken: van donderdag 17 tot en met zondag 20 mei.

Slecht rapport

Vakbondsvrouw Coeck klaagt een algemene malaise bij De Lijn aan en vraagt om extra investeringen in het openbaar vervoer. "Dat werd  vorige week nog bevestigd door het slechte rapport dat de reizigers aan De Lijn gaven."

Vorige week bleek namelijk dat tram- en busreizigers nog nooit zo ontevreden zijn geweest over de dienstverlening van De Lijn. Vooral over de stiptheid wordt geklaagd. 

"De Lijn is dus niet goed bezig en dat wordt nu dus bevestigd door de reiziger", concludeert Coeck, die het optreden van topman Marc Descheemaecker in "Terzake" niet kon smaken. 

Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur, zei dat er nog nooit zoveel geïnvesteerd is in de capaciteit van De Lijn als in de huidige legislatuur. Rita Coeck doet deze bewering af als onwaar.

Hoe het ook zij: er is extern en intern kritiek op De Lijn, en het valt nu af te wachten of er door overleg met een bemiddelaar een staking kan worden afgewend.

Herbekijk het interview met Marc Descheemaecker in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen