Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse troepen blijven in Zuid-Korea, ook na een eventueel vredesverdrag

Op de top tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea vorige week is gezegd dat er nog dit jaar een vredesverdrag tussen beide staten gesloten zou worden. Volgens Zuid-Korea betekent dat echter niet dat de Amerikaanse troepen in het land daarna zullen worden teruggetrokken.

"De Amerikaanse troepen in Zuid-Korea zijn een onderdeel van de alliantie tussen de Republiek Korea en de Verenigde Staten en een verzekering van de veiligheid van Zuid-Korea", zo zei een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vandaag in de hoofdstad Seoel.

Zuid-Korea veegt zo de speculaties van tafel dat de Amerikaanse troepen in het land zouden vertrekken of in aantal verminderd worden als er dan eindelijk een vredesverdrag tussen met Noord-Korea zou gesloten worden. Dat verdrag was geopperd tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in iets meer dan een week geleden. Tijdens die top is er gesproken over vrede en over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, maar over de Amerikaanse troepen is niets gezegd.

Er zijn 29.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea en nog extra militairen en materieel vlakbij op Amerikaanse bases in Japan. Die ontraden sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 een nieuwe aanval van het stalinistische Noord-Korea op Zuid-Korea. Voor dat laatste land zijn de VS-troepen een garantie. Niet enkel hun aantal is belangrijk, maar vooral ook het feit dat elke aanval van het noorden op het zuiden automatisch een aanval op Amerikaanse militairen is. Dat is anders dan bij de Noord-Koreaanse aanval op Zuid-Korea in 1950 toen er geen VS-troepen in het land waren en die inderhaast vanuit Japan moesten worden overgebracht. (Lees verder onder de foto).

Er is geen vrede, zelfs geen bestand

Officieel maakte het staakt-het-vuren dat in juli 1953 werd gesloten een einde aan drie jaar van een verwoestende Koreaanse Oorlog. Vrede is er tussen noord en zuid nooit gekomen en dat verklaart de altijd gespannen toestand aan de demarcatielijn.

Toch is er formeel zelfs geen bestand tussen Noord- en Zuid-Korea. Het staakt-het-vuren werd in 1953 ondertekend door de vertegenwoordigers van Noord-Korea en China aan de ene kant en door die van de Verenigde Naties -onder wiens vlag de geallieerde strijdmacht in Korea vocht- en die van de Amerikaanse bevelhebber aan de andere kant.

De toenmalige Zuid-Koreaanse president Syngman Rhee weigerde om het bestand te ondertekenen uit onvrede met het gebrek aan uitzicht op hereniging van Korea en omdat hij geen krijgsgevangenen wou terugsturen die dat niet wilden. Onder Amerikaanse druk aanvaardde Rhee het bestand na te leven zonder het te tekenen, maar op voorwaarde dat de VS in Zuid-Korea militair aanwezig zou blijven en het land economische hulp zou geven voor de wederopbouw.

Meest gelezen