Frankrijk en Nederland over voorstel Europese meerjarenbegroting: "Onaanvaardbaar"

Verschillende Europese lidstaten wijzen de Europese meerjarenbegroting af. De Nederlandse premier Mark Rutte vindt dat de rekening te hoog oploopt. Ook Frankrijk vindt het voorstel van de Europese Commissie onaanvaardbaar, maar dan wegens de voorgestelde besparingen in het landbouwbudget. 

Vanuit verschillende Europese lidstaten komen negatieve reacties op het voorstel van de Europese Commissie voor de meerjarenbegroting. De Commissie wil het budget van de Europese Unie licht verhogen, maar stelt ook voor om het aandeel voor landbouwsubsidies te doen dalen. De begroting moet unaniem worden goedgekeurd.

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt het voorstel van de Europese Commissie "onaanvaardbaar". "Een kleinere EU als gevolg van de brexit betekent een kleinere begroting", stelt de Nederlandse regeringsleider. Rutte vindt ook dat de lasten niet rechtvaardig worden verdeeld. "Nederland wordt economisch al hard geraakt door de brexit, daar legt dit voorstel nu een onevenredig hoge rekening bovenop."

Rutte wierp zich de voorbije tijd op als voortrekker van een groep landen die blijven ijveren tegen een verhoging van de nationale bijdrages. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz zegt dat zijn land eveneens het voorstel verwerpt omdat "de last voor de nettobetalers te zwaar is". Op Twitter pleitte ook de Deense premier Lars Løkke Rasmussen voor een kleinere Europese begroting.

Frankrijk noemt het voorstel van de Europese Commissie ook "onaanvaardbaar", maar dan vanuit een ander kamp. Onze zuiderburen willen een grotere Europese pot. De Franse minister van Landbouw reageert erg afwijzend op de voorgestelde besparingen in het landbouwbudget.

Bourgeois: "Voorstellen lijken brexit-blind"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het in grote mate eens met de beleidsklemtonen die de Europese Commissie legt in de meerjaren­begroting 2021-2027 die ze vandaag heeft voorgesteld en is dan ook niet gekant tegen een "beperkte toename van de middelen". Wel betreurt Bourgeois dat de voorstellen "op het eerste zicht 'brexit-blind' lijken".

Hij vindt het niet te verantwoorden dat de EU-lidstaten maar half zoveel douanerechten meer zouden mogen afhouden. "Dit uitgerekend op een moment dat een aantal landen, vooral rond de Noordzee, geconfronteerd zullen worden met zware nadelige gevolgen van de brexit en in het bijzonder met grote bijkomende uitgaven voor douane (infrastructuur, ICT...) en douaneofficieren", schetst de minister-president.

Premier Charles Michel (MR) heeft nog niet gereageerd.

Meest gelezen