AP2012

Clear History: wis je browsegeschiedenis van Facebook

Binnenkort wordt het mogelijk om gegevens die Facebook over je verzameld heeft via andere sites en apps, te verwijderen. Topman Mark Zuckerberg heeft dat bekendgemaakt in de marge van de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Facebook.

De F8 Developer Conference is de plek waar Facebook onder meer nieuwe functies aankondigt voor al zijn producten. Zo ontvouwde topman Mark Zuckerberg gisteren in zijn openingstoespraak alvast de plannen om van start te gaan met een datingservice. Maar er is meer. In een Facebook­bericht maakte Zuckerberg eerder bekend dat je binnenkort de gegevens die Facebook over je verzamelt via andere sites en apps, zal kunnen verwijderen.

Sites en apps die software van Facebook hebben geïnstalleerd (denk aan de Like-knop), geven informatie door. Die wordt onder meer gebruikt voor het nog persoonlijker maken van advertenties. Gebruikers krijgen binnenkort dus de mogelijkheid om die gegevens in te kijken en te verwijderen. Daarnaast moet je ook kunnen aangeven dat Facebook de browsegegevens in de toekomst niet aan je account koppelt.

Gebruikers en juristen vragen hier al langer om. Dit zijn data waar gebruikers controle over moeten hebben

Mark Zuckerberg

"Clear History" wordt een simpele controle om je browsegeschiedenis op Facebook te verwijderen, waar je op hebt geklikt, welke websites je hebt bezocht, enzoverder", schrijft Zuckerberg in zijn Facebook-bericht. Het is een nieuwe vorm van privacycontrole, een gevoelig thema in de nasleep van het Cambridge Analytica-verhaal.

"We beginnen met iets waar veel gebruikers de laatste tijd om vragen, de informatie die wij krijgen van websites en apps die Facebook-advertenties en analytische tools gebruiken. Het is ook iets waar privacy-juristen al langer om vragen. Dit zijn data waar gebruikers controle over moeten hebben."

De optie geldt niet voor niet-Facebookgebruikers. Facebook kan dan wel gegevens over jou verzamelen en zal je kunnen blijven volgen. Al zijn die data volgens het bedrijf wel minder bruikbaar.  

Meest gelezen