Chinese kunstenaar stelt sculptuur van 18 ton zand en cement voor in New York

De Chinese beeldhouwer Huang Yong Ping stelt in de kunstgalerij Gladstone in New York zijn kunstwerk "Bank of sand, sand of bank" voor. Het werk is opgebouwd uit 18 ton zand en cement, en stelt de kwetsbaarheid van machtige instellingen voor.

Het kunstwerk is een drie en een halve meter hoge, zes meter lange en vier meter brede replica van de voormalige HSBC-bank in Shanghai. De sculptuur mag dan wel 18 ton zwaar zijn, ze blijft breekbaar.

Huang koos voor een gebouw dat macht en veiligheid voorstelt en bouwde het om tot een "kwetsbare en vergeten ruïne". Het kunstwerk symboliseert, met een nadruk op breekbaarheid en vergankelijkheid, de moeilijke geschiedenis van het gebouw en diens omgeving, Shanghai.

"Het lijkt alsof het elk moment kan instorten", zei een woordvoerder van de Gladstone galerij, "maar tenzij er een aardbeving is, denk ik niet dat een groot stuk zand eraf zou vallen".

Plaatsen die macht of het verlies van macht voorstellen, dienen vaak als inspiratie voor Huang Yong Ping zijn kunstwerken. Zo heeft hij kunstinstallaties gemaakt van onder andere het Colosseum, het Pentagon en Abbottabad. Die laatste locatie is de plaats waar Osama Bin Laden zich jarenlang verstopte vooraleer troepen van de Verenigde Staten hem vonden en executeerden.

De sculptuur "Bank of Sand, Sand of Bank" was voor de eerste keer te zien tijdens de biënnale van Shanghai in 2000. De Gladstone galerij is een toonaangevende hedendaagse kunstgalerie die niet alleen aanwezig is in New York, maar ook een vestiging heeft in Brussel.

Meest gelezen