De belastingaangifte 2018: minder, duidelijker en sneller

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft vandaag de belastingaangifte van 2018 voorgesteld. Die moet makkelijker in te vullen worden dan die van voorbije jaren. Er komen minder codes, woonleningen worden automatisch ingevuld en je kan online inloggen via de app 'itsme'.

De belangrijkste verandering is dat woonleningen en levensverzekeringen vooraf worden ingevuld. "Dit is een grote stap vooruit. Hypothecaire leningen en levensverzekeringen zijn toch niet de eenvoudigste codes. In de mate van het mogelijke vullen wij die nu vooraf in", zegt Hans D'Hondt, voorzitter van het directiecomité Financiën. In totaal zijn er dit jaar 367 vooraf ingevulde codes. 

Er zijn dit jaar ook minder codes: 823 in plaats van 885. Het is de eerste keer in vier jaar dat het aantal codes daalt. De daling is onder andere te danken aan de regionalisering van de aangifte. U zal enkel de codes van uw gewest te zien krijgen. Tax-On-Web krijgt ook een strakker design, waardoor de aangifte overzichtelijker moet worden. 

Met de app 'itsme' kan u zich vanaf nu ook aanmelden bij overheidsdiensten. De app is een gebruiksvriendelijker alternatief voor de eID en de kaartlezer, zonder aan veiligheid in te boeten. Met alle vernieuwingen moet het gemakkelijker worden de aangifte in te vullen. Vorig jaar duurde dat op Tax-On-Web gemiddeld 24 minuten.

Indienen tot 12 juli

De aangiftes worden in de loop van mei opgestuurd. Online via Tax-On-Web kan u nu al aan de slag. Wie wil indienen op papier heeft daarvoor de tijd tot 29 juni. Online kan het nog later, tot 12 juli. Voor wie hulp nodig heeft, zijn in mei en juni bijna 3000 invulsessies op meer dan 500 plaatsen in Vlaanderen.