Eerste missie voor Belgische NH90 in Mali

Een Belgische NH90-transporthelikopter is vorige week ingezet tijdens een missie in Mali. Dat is vernomen uit militaire bronnen. Het toestel beschermde een helikopter van hetzelfde type van de Duitse luchtmacht tijdens de medische evacuatie van een gewonde Duitser op ongeveer 160 kilometer van de basis in Gao, in het noordoosten van het land.
 

Het gaat om de eerste missie met een NH90 van ons land. Een Belgisch detachement van een vijftigtal manschappen en twee NH90's (één operationele en één reserve) werd er eind februari ingezet om luchttransport te verzorgen in het kader van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali (Minusma). Hun opdracht loopt sinds 1 maart en eindigt eind juni. Mogelijk kan die nog met twee maanden worden verlengd.

Minusma zag in 2013 het levenslicht. Het is de op drie na grootste en de gevaarlijkste vredesmissie van de VN. Meer dan honderd leden kwamen om het leven bij aanvallen. Tot oktober van dit jaar staat de militaire component van Minusma nog onder leiding van de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.
 

Meest gelezen