Ontdek het Vlaamse erfgoed met de nieuwe app van Faro

Het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Faro, lanceert vandaag de vernieuwde "ErfgoedApp". Gebruiksvriendelijkheid en technologische innovatie staan centraal.

"Het is een slimme app geworden, die zich echt kan onderscheiden van andere toepassingen", aldus Bram Wiercx in een gesprek met VRT NWS. Wiercx ontwierp de app eigenhandig en maakt ons wegwijs in de werking. "De app zelf is niet nieuw, maar kreeg wel een volledig nieuw uiterlijk en extra functies. Met de app kan u op zoek naar erfgoed in uw buurt, bepaalde erfgoedroutes raadplegen, of bijvoorbeeld schilderijen in musea "scannen" voor meer informatie." 

Informatie op locatie

"Het leuke aan de app is dat u niet heel de tijd op uw smartphone moet kijken. Het is voornamelijk de bedoeling dat u geniet van de mooie landschappen of stad waar u wandelt", Wiercx is zich bewust van het verstorende karakter van smartphonegebruik.   

"Daarom zal de app beginnen te trillen of een seintje geven wanneer u in de buurt komt van een erfgoedobject. Hiervoor maken we gebruik van gps. Dankzij dat seintje hoeft u dus niet heel de tijd naar uw scherm te staren. Met de app wilde ik vooral een aanvulling maken op bestaande routes. Hij zal u niet lastigvallen met routebeschrijvingen, maar is er alleen wanneer u hem nodig heeft."

(Lees verder onder de afbeelding)

De "ErfgoedApp" geeft u onder andere informatie over erfgoedobjecten dicht bij u.

Innovatief erfgoed

Voor gebruik binnen is gps niet nauwkeurig genoeg, maar ook bij een museumbezoek zal u de app kunnen gebruiken. "Daarvoor maken we gebruik van verschillende "beacons", dat zijn zendertjes die via bluetooth in contact staan met uw gsm."  

Naast die "beacons" maakt de app gebruik van "Augmented Reality" (technologie die een digitale laag over de werkelijkheid legt). "Het leuke aan die augmented reality is dat u bijvoorbeeld een schilderij zijn eigen verhaal kan laten vertellen. Met het "oog" van uw toestel legt u een extra dimensie op bestaande werken. Onze app weet live wat hij ziet, hij herkent erfgoed écht." 

Een ander voorbeeld van de technologie bij uw museumbezoek is de audiosync. Dankzij deze functie kan een museum of andere erfgoedinstelling een film laten spelen zonder geluid. Wanneer u het filmpje dan met de app scant, krijgt u het geluid op uw smartphone te horen. De app zet duidelijk in op technologische innovaties om erfgoed toegankelijker te maken.

Nu ook in het Spaans

De laatste toevoeging bij de nieuwe versie is gebruik van het Spaans. Voorheen kon je de app al in het Nederlands, Frans, Duits en Engels gebruiken. Op vraag van verschillende erfgoedinstellingen is het Spaans nu ook toegevoegd. U kan de "ErfgoedApp" gratis downloaden en gebruiken op uw smartphone. 

Dankzij de "ErfgoedApp" krijgt u extra informatie bij bestaande erfgoedroutes.

Meest gelezen