Gemeenten kunnen binnenkort belastingvoordelen geven aan mensen die in bepaalde wijken gaan wonen

Gemeenten kunnen binnenkort wijk per wijk bepalen hoeveel opcentiemen mensen moeten betalen. Ook bepaalde bevolkingsgroepen zoals gepensioneerden of singles, kunnen belastingvoordelen krijgen. Op die manier kunnen gemeentebesturen bepaalde wijken plots veel aantrekkelijker maken of ervoor zorgen dat jonge gezinnen in de stad blijven wonen.

Het initiatief voor de nieuwe regeling komt van Rik Daems (Open VLD), Jos Lantmeeters (N-VA) en Koen Van den Heuvel (CD&V). Het voorstel van decreet is goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartij Groen onthield zich.

"Nu kunnen gemeenten maar één tarief hanteren voor belastingen op onroerende voorheffing. Dat tarief geldt dan in heel de gemeente en voor iedereen die in de gemeente woont", zegt Daems in "De ochtend" op Radio 1. Het gaat om de zogeheten opcentiemen. "Dankzij ons voorstel kunnen gemeenten nu voordelen geven aan mensen die een huis kopen dat zwaar gerenoveerd moet worden of die in een verloederde buurt willen wonen."

Daems geeft voorbeelden uit z'n eigen thuisstad Leuven. "We zien daar een grote instroom van jongvolwassenen, maar een grote uitstroom van jonge gezinnen. Omdat zij het simpelweg niet meer kunnen betalen om in de stad te wonen. De belasting op onroerende voorheffing is in Leuven ongeveer 1.000 euro. Als je jonge gezinnen een vrijstelling geeft van tien jaar, krijgen ze een belastingvoordeel van 10.000 euro. Daarmee kun je al een keuken of badkamer renoveren.

Door mensen 10 jaar vrij te stellen van de opcentiemen sparen ze 10.000 euro uit. Daarmee kun je een keuken of badkamer renoveren

Rik Daems, Open VLD

Gemeenten kunnen dus kortingen geven aan bepaalde bevolkingsgroepen (gepensioneerden, singles, jonge gezinnen, ...), aan mensen die in bepaalde (verloederde) buurten gaan wonen of zelfs aan mensen die een bepaald type woning kopen. "Een leegstaande woning boven een winkel bijvoorbeeld", aldus Daems. "Of een woning die een zware renovatie moet krijgen."

Gemeenten die dergelijke kortingen willen toekennen moeten hun voorstel wel eerst aftoetsen bij de Vlaamse regering. 

Meest gelezen