Goederen straks per vlot naar Gentse binnenstad? Eerste testvaart alvast geslaagd

In Gent is de eerste testvaart met een vlot op zonne-energie voor goederentransport geslaagd. Het vlot is een alternatief voor het klassiek goederenvervoer naar de Gentse binnenstad nu het circulatieplan die leveringen wat minder flexibel heeft gemaakt.

VLOT Gent start met een creatieve én duurzame oplossing om goederen naar Gentse handelaars te brengen. Het heeft een vlot ontwikkeld dat helemaal draait op zonne-energie en via de vele kleine waterlopen zo goed als overal in Gent raakt. Het vlot kan tot 1,3 ton goederen vervoeren. Een eerste testvaart is gelukt. Ook handelaars zijn enthousiast want sinds de invoering van het mobiliteitsplan zorgt het goederentransport wel voor wat bezorgdheid.

Foto Boot 1

Ecologisch én veilig 

Het vlot vaart enkel op zonne-energie en heeft een elektromotor. Daardoor is er geen uitstoot en ook de lawaaihinder voor omwonenden is erg beperkt. Het vlot lijkt op een catamaran en ligt daardoor niet diep in het water. Dat is een groot voordeel want niet alle binnenwateren zijn geschikt voor grote schepen met meer diepgang. Het vlot biedt veel stabiliteit waardoor er veel goederen op gestapeld kunnen worden. Het transport via water verloopt wel een pak langzamer dan de weg, zo'n zeven kilometer per uur. "Dat lijkt enorm traag maar het vlot kan die snelheid wel zo goed als constant aanhouden. Op het water zijn er amper kruispunten, geen zebrapaden, geen overstekende kinderen... Het is dus ook nog eens een pak veiliger. En, ook producenten zijn enthousiast want de leveringen verlopen goed getimed: er zijn amper files op het water", vertelt kapitein Geert Dekleermaeker.  

Foto Boot 2

Testvaart 

De allereerste testvaart van VLOT Gent vervoerde onder meer spinazie, sla en radijzen van de bioboerderij De Goedinge in Afsnee naar de Gentse binnenstad. Via de Leie, die vlak bij de bioboerderij ligt, raken de groenten vlot bij de klant aan De Krook in Gent. Het is de bedoeling dat er overal in de Gentse rand hubs komen waar de goederen verzameld worden voor ze via de binnenwateren naar Gentse afnemers worden gebracht. 

Foto Boot 3

Creatief met het circulatieplan

Soep+, één van de deelnemende handelaars, is erg enthousiast. "Een paar uur geleden stonden deze groenten nog allemaal op het veld en nu liggen ze hier al. Verser kan het niet.", vertelt de uitbaatster. "Sinds het circulatieplan in voege is getreden een jaar geleden, hebben we soms wel wat problemen met het goederentransport. Dit is een goede én ecologische oplossing." 

Meer weten? 

Bekijk het filmpje of herbeluister de radioreportage! 

Meest gelezen