Tot twaalf jaar cel gevorderd voor drugsbende die hackers inschakelde

In Antwerpen is een groot drugsproces begonnen tegen een drugsbende die hackers inschakelde. Door de computers te hacken van enkele havenbedrijven wist de drugsbende waar hun drugscontainers zich bevonden. Voor de negentien beklaagden werden celstraffen tot twaalf jaar geëist.

In de zomer van 2013 werd zo'n 860 kilo heroïne en minstens twee ton cocaïne gevonden in de Antwerpse haven. Speurders ontdekten dat achter deze vondst een drugsbende schuilging die de computernetwerken van een aantal havenbedrijven gehackt had. Drie IT-specialisten werden aangehouden. Zij kraakten de computers van havenbedrijven en speelden informatie door die heel nuttig bleek voor de drugsbende. 

Hightechdrugsbende

De hackers kregen de pincodes in handen van containers waarin drugs verstopt zaten. Vervolgens werd een chauffeur gestuurd om met zo’n container buiten te rijden. Op deze manier werd twee ton cocaïne en een ton heroïne ingevoerd via de Antwerpse haven. 

Het openbaar ministerie en de speurders hadden een hele dag nodig om het complexe onderzoek uiteen te zetten. Het was in 2011 van start gegaan na een reeks diefstallen van containers met dure metalen. Toen in 2012 ook minder dure ladingen zoals broccoli ontvreemd werden, begonnen de speurders te vermoeden dat er in de containers drugs verstopt zaten. 

Meest gelezen