Videospeler inladen...

Hoe veilig zijn slimme toestellen? Test-Aankoop zocht het uit met de hulp van ethische hackers

Slimme toestellen zijn vaak niet goed beveiligd waardoor ze gemakkelijk te hacken zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Twee ethische hackers kregen eenvoudig toegang tot printers, tablets en zelfs het slot van de voordeur. Standaardwachtwoorden zijn soms te gemakkelijk en hackers zoeken naar mogelijke combinaties op sociale media.

"Slimme" toestellen zijn toestellen die verbonden zijn met het internet, en die je daardoor vanop afstand kan bedienen. Twee ethische hackers probeerden negentien van die toestellen te hacken, zoals een koelkast, thermostaat, printer, deurslot of robotstofzuiger. Elk toestel werkte volgens de standaardinstellingen.

De resultaten zijn zorgwekkend: na amper 20 minuten raakten de hackers al binnen op het wifi-netwerk. Ze kregen zo toegang tot gedeelde bestanden, computers en een aantal gekoppelde toestellen. Het digitale deurslot kon bijvoorbeeld geopend worden via bluetooth, maar ook via de website van de producent. Die laat heel eenvoudige wachtwoorden toe, waardoor dieven makkelijk binnen kunnen in je huis. Létterlijk in dit geval.

Ook de slimme beveiligingscamera bleek relatief makkelijk te hacken. Heel veel mensen gebruiken nog altijd het standaardwachtwoord of een paswoord dat is buitgemaakt en circuleert op het internet. Zelfs de kindertablet bleek een makkie voor de hackers. Ze konden moeiteloos de camera en de microfoon overnemen en communiceren met de gebruiker van de tablet, in dit geval dus een kind.

Zoek een sterk wachtwoord

Test-Aankoop sprak alle producenten aan over de beveiliging van hun producten. Een aantal van hen beloofde meteen actie te ondernemen. Van een aantal andere bedrijven kregen ze geen reactie. Maar u staat in de eerste plaats zelf in voor de veiligheid van uw toestellen. Met enkele basistips zijn uw wachtwoorden al een stuk moeilijker te raden.

Pas altijd het standaardwachtwoord van uw toestel aan. Internetklanten van Proximus, Orange of VOO passen ook best hun wifi-wachtwoord aan. Bij Telenet, TV Vlaanderen en Scarlet is dat niet meteen noodzakelijk, omdat de standaardwachtwoorden daar sterker zijn.

Zorg bovendien voor een wachtwoord dat tegen een stootje kan. Hackers vinden tegenwoordig moeiteloos persoonlijke gegevens op het internet. Vooral op sociale media liggen gegevens vaak voor het grijpen. Hackers combineren die gegevens om wachtwoorden te achterhalen. Kies daarom voor een wachtwoord-zin, die is moeilijker te achterhalen. Maak de zin nog sterker door bepaalde letters aan te passen: een S in $, een a in @ of een e in €.

Het journaal ging een kijkje nemen in het appartement waar Test-Aankoop slimme toestellen installeerde als testcase voor hackers.  Bekijk hier de reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen