Photograph by David Willis Copyright BBC NHU 2016

Hotel Hungaria broedt op Belgische versie van "Planet Earth"

Hotel Hungaria werkt aan een nieuwe documentairereeks die zeven natuurgebieden in België in beeld brengt. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt het productiehuis aan VRT NWS. Wellicht zal Canvas de serie uitzenden.

"Planet Earth", "Blue planet" of "Frozen planet": de voorbije jaren heeft de BBC de wereld met spectaculaire en bejubelde documentaire natuurreeksen als deze verbaasd. Over afzienbare tijd kan de tv-kijker ook met de fauna en flora in ons land kennismaken, want Hotel Hungaria werkt aan een documentaire reeks die zeven natuurgebieden in België in beeld brengt. Het gaat onder meer om het Zwin in Knokke, het natuurpark Hoge Kempen in Maasmechelen en het Zoniënwoud in het zuiden van Brussel.

"We hebben deze natuurparken niet lukraak uitgekozen", zegt bezieler Nico Van de Velde van het productiehuis aan VRT NWS. "Samen met een universiteit zijn we op zoek gegaan naar een mix zodat verschillende biosferen aan bod komen."

3 miljoen euro

Aan een dergelijk project hangt een stevig prijskaartje vast. "Waarschijnlijk zal de reeks iets meer dan 3 miljoen euro kosten", zegt Van de Velde. "Dat is veel voor een documentaire reeks in ons land, maar minder dan wat sommige Vlaamse fictiereeksen kosten."

"We werken met verschillende partners samen om het geld bijeen te krijgen, zoals het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Taxshelter. We hopen het financiële plaatje in september klaar te hebben zodat we met de productie kunnen beginnen. De opnames zullen volgend jaar plaatsvinden."

Pim Niesten

Hotel Hungaria mikt op 8 afleveringen en streeft dezelfde kwaliteit als de documentaire reeksen van de BBC na. "De natuurgebieden in ons land zijn makkelijk bereikbaar en dat maakt het eenvoudiger om te draaien. Bovendien zijn verschillende technieken de voorbije jaren in prijs gezakt. Wat vroeger erg duur was, is vandaag een pak goedkoper. Tot slot werken we samen met vakmensen als Pim Niesten, die tonnen ervaring heeft bij National Geographic."

Het productiehuis wil elke aflevering aan een bekende kop uit de artistieke wereld verbinden. Daarbij liggen namen als dirigent Dirk Brossé en kunstenaar Koen Vanmechelen op tafel. Canvas heeft alvast ontwikkelings­steun toegekend. Waarschijnlijk zal de VRT-zender de reeks ook uitzenden.

Meest gelezen