In deze koets laten Harry en Meghan zich op hun huwelijksdag rondrijden

Harry en Meghan kiezen voor een Ascot Landau om zich op hun huwelijksdag in Windsor te laten rondrijden. Dat meldt Kensington Palace. Bij regenweer houden ze een andere, gesloten koets achter de hand.

Minder dan 3 weken voor het huwelijk van de Britse prins Harry en zijn Amerikaanse verloofde Meghan Markle op 19 mei draaien de voorbereidingen voor de grote dag op volle toeren. Vandaag heeft Kensington Palace het vervoer bekendgemaakt dat het kersverse echtpaar langs de straten van Windsor zal leiden.

Bij mooi weer nemen Harry en Meghan in een Ascot Landau plaats, een elegante open koets. Het gaat om 1 van de 5 exemplaren die de koninklijke stallen rijk zijn. Elk jaar laat koningin Elizabeth II zich in een van deze koetsen rondrijden op de befaamde paardenraces van Ascot.

Ascot Landau

Ook bij het huwelijk van prins William en Catherine Middleton in 2011 sprong de Ascot Landau in het oog. 2 exemplaren maakten toen deel uit van de trouwstoet door Londen. Ze vervoerden prins Harry als getuige van William, de getuige van Catherine, de bruidsmeisjes en de pages.

PA Archive/PA Images

Bij regenweer kiezen Harry en Meghan voor de zogenoemde Scottish State Coach, een gesloten koets met veel glas. Die is in 1830 besteld door prins Adolphus, een jongere broer van de koningen George IV en William IV.

Opmerkelijk: op dat moment mocht Adolphus zich de hertog van Cambridge noemen, een titel die later uitstierf en die de Queen in 2011 opnieuw in het leven riep door hem aan William en Catherine toe te kennen bij hun huwelijk.

Scottish State Coach
PA Wire/PA Images

De familie van Adolphus gebruikte de koets verschillende jaren alvorens die te verkopen aan William Keppel, de 7e graaf van Ablemare. Hij ontmantelde het rijtuig tot een Landau. In 1920 kreeg de koninklijke familie het in handen als cadeau voor koningin Mary, de echtgenote van koning George V en de grootmoeder van koningin Elizabeth II.

Aan het einde van de jaren 60 liet de koninklijke familie de koets in haar oorspronkelijke staat restaureren. Ze kreeg opnieuw grote glazen wanden en ook een glazen dak. Koningin Elizabeth II gebruikte ze in haar nieuwe gedaante voor het eerst op 20 mei 1969 bij de opening van de algemene vergadering van de kerk van Schotland.

PA Archive/PA Images

Harry en Meghan hebben ook de paarden gekozen die hun koets zullen voorttrekken. Het gaat om 4 zogenoemde Windsor Grey Horses die luisteren naar de namen Milford Haven, Sir Basil, Tyrone en Storm. Sinds de regering van koningin Victoria trekken paarden van dit ras de koninklijke koetsen voort.

Meest gelezen