© ableimages - creative.belgaimage.be

"Hartslagwet": Iowa keurt strengste abortuswet van VS goed

De Amerikaanse staat Iowa heeft een abortuswet goedgekeurd die de meeste abortussen verbiedt zodra de hartslag van de foetus kan worden gedetecteerd. De gouverneur van Iowa moet de wet nog ondertekenen, vooraleer ze van kracht gaat. 

In Iowa hebben de Republikeinen een wet goedgekeurd die de meeste abortussen na zes weken zwangerschap verbiedt. De wet wordt nu naar de gouverneur van Iowa, Kim Reynolds, gezonden. Nadat Reynolds de wet heeft ondertekend wordt ze effectief van krach.

Het is nog niet duidelijk of de Republikeinse gouverneur de wet zal ondertekenen. Als dit gebeurt zal het de strengste abortuswet van het land worden die van kracht is.

"Hartslagwet"

We leven als ons hart begint met kloppen, ons leven is voorbij als het stopt

Danw Pettengil

De nieuwe wet wordt ook wel de "hartslagwet" genoemd. Elke vrouw die een abortus wil, moet een echografie laten uitvoeren om te screenen naar de hartslag van de foetus. Als de hartslag wordt waargenomen, is een abortus verboden. Er werden enkele uitzonderingen toegevoegd aan de wet. Zo wordt abortus onder meer toegestaan bij verkrachting, in geval van incest of als het leven van de vrouw in gevaar is. 

“We leven als ons hart begint met kloppen, ons leven is voorbij als het stopt met kloppen”, zo verdedigt Danw Pettengil, een Republikeins vertegenwoordiger uit Iowa deze strenge wet.

Deze extreme poging om abortus te verbieden gaat voorbij aan zowel medische als wettelijke normen

Erin Davison-Rippey

Verschillende belangengroepen hebben zich al tegen de wet uitgesproken. "Deze extreme poging om abortus te verbieden gaat voorbij aan zowel medische als wettelijke normen. Het gaat voorbij aan het gezond verstand en de publieke opinie", zei Erin Davison-Rippey, van het Planned Parenthood of the Heartland.

Critici menen dat deze wet er zal voor zorgen dat vele vrouwen illegaal een abortus moeten ondergaan, omdat heel wat vrouwen pas na zes weken beseffen dat ze effectief zwanger zijn.

Als de wet wordt goedgekeurd zal ze waarschijnlijk worden aangevochten voor de rechtbank. Tegenstanders zeggen dat deze strenge abortuswet de uitspraak van 1973 probeert te ondermijnen. In de uitspraak van 1973 legaliseerde het Amerikaanse hooggerechtshof abortus.

Meerdere pogingen strengere abortuswet

De afgelopen jaren hebben verschillende conservatieve Amerikaanse staten geprobeerd om strengere abortuswetten door te voeren. Maar deze strengere wetten werden vaak door een federale rechter ongeldig verklaard of geblokkeerd.

In België?

In België mag een abortus uitgevoerd worden tot 12 weken na de bevruchting. In uitzonderlijke gevallen staat de wet toe dat de zwangerschap ook na 12 weken wordt afgebroken.

Meest gelezen