Video player inladen...

Ivoorwitte muren van Taj Mahal verkleuren groen en bruin

De ivoorwitte marmeren muren van de wereldberoemde Taj Mahal in India zijn al een tijdlang geel aan het verkleuren, en nu beginnen ze een groene en bruine kleur te krijgen. De Taj Mahal is een van India's meest iconische gebouwen. De verkleuring is te wijten aan verontreiniging en dierenuitwerpselen. Het Indiase Hooggerechtshof heeft de overheid gevraagd om buitenlandse hulp in te schakelen.

Volgens milieuactivisten zijn verontreiniging en insectenuitwerpselen in de Yamuna-rivier vlakbij de oorzaken van de verkleuring. De Yamuna is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. De regering sloot eerder ook al duizenden fabrieken in de omgeving om de vervuiling tegen te gaan. 

Het is niet de eerste keer dat dit probleem zich voortdoet. De  afgelopen twee decennia hebben de autoriteiten gepoogd de Taj Mahal met 'modder' te bedekken. De modder is een soort kalkrijke klei die vermengd is met water. Het mengsel absorbeert het vuil, en eenmaal opgedroogd, wordt het weggespoeld. Op deze manier moeten er geen chemicaliën worden gebruikt die de muren kunnen aantasten. Op 9 mei komt het Hooggerechtshof samen om verdere maatregelen te treffen.

De Mogholkeizer Shah Jahan en zijn vrouw Mumtaz Mahal. Foto: Vinger World.

"Symbol of love"

De Taj Mahal is wereldberoemd onder meer door zijn volmaakte symmetrie en ligt in de stad Agra, ten zuiden van de Indiase hoofdstad Delhi. Het monument werd tussen 1632 en 1643 gebouwd door de vijfde Mogolkeizer Shah Jahan als mausoleum voor zijn Perzische lievelingsvrouw Mumtaz Mahal die bij de geboorte van hun 14e kind overleden is. Na de dood van Shah Jahan werd hij naast zijn vrouw in het centrum van het mausoleum begraven.  

De Taj Mahal ontvangt jaarlijks zeven tot acht miljoen bezoekers. Het monument staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en werd in 2007 verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen van deze tijd.

Nochtans is de Taj Mahal in India zelf politiek omstreden. Hindoe-nationalistische groepen beschouwen het monument als een restant van de eeuwenlange overheersing van het overwegend hindoeïstische land door moslimheersers uit Centraal-Azië zoals de Mogolkeizers. Die regeerden tussen 1526 en 1857 over grote delen van India.

Meest gelezen