Kanye West tweet erop los over Trump en noemt slavernij "een keuze", is hij briljant of knettergek?

De Amerikaanse rapper Kanye West blijft zich maar in de belangstelling werken. Is het de afgelopen weken niet over Donald Trump dan nu over slavernij. West liet in een interview met TMZ weten dat 400 jaar slavernij wel eens "een keuze" geweest zou kunnen zijn. Een uitspraak die de wenkbrauwen doet fronsen. Wat is er aan de hand met West?

De ene tweet na de andere volgde de voorbije weken over de Amerikaanse president Donald Trump. Kanye West stak zijn lof niet weg: hij noemde Trump zijn "brother" en bejubelde hem in zijn nieuwste nummer. Gisteren was er dan die ene uitspraak over slavernij. West probeerde dat recht te zetten op Twitter. Hij werd verkeerd begrepen. "Voor alle duidelijkheid: natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil geketend op een boot zijn gezet", postte hij.   

Briljant of gek?

Is West een beetje de pedalen kwijt of is hij zich bewust in de kijker aan het zetten? Muziekkenner Sasha Van der Speeten (De Morgen/Bruzz) ziet geen afgelijnde reclamecampagne.

"Het is niet toevallig dat hij de controverse opzoekt een maand voor er een heel aantal platen uitkomen waaraan hij meewerkte. Rappers hebben zich altijd enorm goed kunnen verkopen, en Kanye is niet anders. Hij is een excentriekeling, maar ook ongelofelijk leep. Kanye gebruikt en misbruikt de media om "in the picture" te komen, is het niet voor zijn platen dan wel om zichzelf op een platform te hijsen. Hij is een narcist en dat heeft hij gemeen met Donald Trump", legt Van der Speeten in "De wereld vandaag" uit.       

Hij is een excentriekeling, maar ook leep

Kanye West met zijn even bekende partner, Kim Kardashian.

"Kanye cultiveert graag het excentrieke. Dat gaat samen met muzikale genialiteit, beschouw hem gerust als de Brian Wilson van de hiphop. Hij is op vele vlakken wereldvreemd. Hij zegt zaken die totaal van de pot gerukt zijn, maar hij is erin geslaagd een muziekgenre (hiphop) helemaal naar zijn hand te zetten."

"Zijn socio-politieke kennis is zeer mager, voeg daarbij zijn onberekenbaarheid, zijn messiascomplex en het feit dat hij in een trip zit om Republikeinen en Democraten te verzoenen... ja, dan krijg je een potsierlijke schertsfiguur. De vraag is hoeveel invloed heeft zo'n schertsfiguur, zeker in een land waar de president dat ook is?"   

Hoeveel invloed heeft zo'n schertsfiguur?

Toch blijft Kanye West muzikaal relevant. "Dat is het tragikomische: hij blijft een briljante popvernieuwer. Hij heeft met elke plaat de popmuziek op zijn minst een draai om de oren gegeven. De hedendaagse pop, zoals je die hoort in de hitparades of in de zwarte muziek, zou heel anders klinken zonder hem."

Beluister hier het gesprek met Sasha Van der Speeten op Radio 1:

Meest gelezen