Videospeler inladen...

Voor het eerst water uit reactorvat Belgische kerncentrale gelekt

Voor het eerst is uit een Belgische kerncentrale - Doel 1 - ongecontroleerd water gelekt dat uit de kernreactor zelf komt. Vorige week ontstond er binnen de kerncentrale Doel 1 een klein lek op een noodleiding die direct aansluit op het reactorvat. Het water is licht radioactief en meteen opgevangen in een noodtank, zo heeft uitbater Engie Electrabel vanmiddag toegelicht. 

Het lek zou zich bevinden in een lasnaad in de bovenste buis die uit het reactorvat komt, op nauwelijks anderhalve meter van het reactorvat zelf, en voor een kraan waarmee de buis kan worden afgesloten. De buis maakt deel uit van een buizenstelsel waarin water circuleert dat de brandstofkernen in het reactorvat moet afkoelen. 

"Abnormaal"...

Omdat het lek zo dicht bij het reactorvat ligt, is het moeilijk te herstellen. De radioactieve straling is er namelijk hoog, zegt Willy De Roovere, oud-directeur van de nucleaire waakhond FANC, aan onze redactie. De Roovere noemt de plek waar het lek is opgetreden "abnormaal". Volgens hem is het de eerste keer dat er in een Belgische kerncentrale een ongecontroleerd lek is in het primaire koelcircuit, in buizen die rechtstreeks in contact staan met het reactorvat.       

Buizen zouden wel meer lekken vertonen, maar van die lekken zijn de technici op de hoogte. Het koelcircuit is bovendien zo ontworpen dat er uit die lekken nooit echt water ontsnapt. Maar bij het lek dat vorige week ontdekt is, gebeurt dat wel. Ook de uitbater van Doel, Engie Electrabel, geeft toe dat het de eerste keer is dat er water uit het primaire koelcircuit ontsnapt.    

... maar geen gevaar

Tot 4 liter water per minuut zou er uit de buis zijn gelekt. Het water zou licht radioactief zijn en worden opgevangen in de reactor zelf, waardoor er voor werknemers en omwonenden geen gevaar is. De Roovere beklemtoont trouwens dat de uitbater snel en adequaat gereageerd heeft. Maar Doel 1 zal dus nog wel voor langere tijd buiten werking zijn. 

VRT NWS-energiespecialist Luc Pauwels legt heel helder uit wat er precies aan de hand is: 

Pauwels: "Nooit gevaar geweest voor volksgezondheid"

Videospeler inladen...

Meest gelezen