Video player inladen...

Herbekijk: Vervuilde lucht kost jaarlijks 7 miljoen mensenlevens. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Elk jaar sterven 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. De armere regio's zijn het zwaarst getroffen. Onze expert gezondheid Koen Wauters geeft meer uitleg. 

Wat is de grote oorzaak van de luchtvervuiling?

In opkomende dichtbewoonde landen zoals India en China zijn de grootste oorzaken verouderde industrie, verouderde elektriciteitscentrales (op bijvoorbeeld steenkool) en een verouderd wagenpark. Veel mensen dicht bij elkaar die veel produceren.

In echt armere landen is het probleem vooral dat mensen binnenshuis nog koken op open vuur, gesprokkeld hout of gras. Dat veroorzaakt veel rook, zonder goede afvoer. Volgens de WHO worden zo nog 3 miljard mensen (vooral vrouwen en kinderen) blootgesteld aan sterk verontreinigde lucht.

Kunnen bomen in de stad helpen tegen fijn stof?

Er zijn enkele studies die aantonen dat bomen fijn stof uit de lucht halen. Maar dat is beperkt tot 10 à 15% van het fijn stof. Bomen zijn dus geen mirakeloplossing.

Naaldbomen zijn efficiënter (ook omdat ze in de winter groen blijven). Bovendien is de inplanting van de bomen ook van belang, een dichte begroeiing van loofbomen kan fijn stof ook laag houden.

Wat kunnen we concreet eraan doen?

Bij ons kunnen we bijvoorbeeld de uitstoot van fijn stof verminderen door kachels en haarden minder of niet aan te steken. Ook auto’s zijn nog een bron van uitstoot van fijn stof. Minder met de wagen rijden, meer kiezen voor openbaar vervoer of de fiets.

Meest gelezen