AFP or licensors

Minstens twaalf doden bij zelfmoordaanslag op kiescommissie in Libië

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn minstens twaalf mensen om het leven gekomen bij een aanslag op het gebouw van de kiescommissie. Er vielen ook zeker zeven gewonden. De aanslag wordt gezien als een poging om de verkiezingen, die later dit jaar gepland zijn, te verstoren.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in het gebouw van de kiescommissie in de hoofdstad Tripoli, terwijl staken een aantal andere terroristen het gebouw in brand, dat meldt de woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid Wedad Abu Niran.

Onder de doden bevinden zich naast vijf bewakers en werknemers van de commissie ook de twee zelfmoordterroristen. Er werden ook minstens zeven mensen gewond. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

IS heeft de aanslag inmiddels opgeëist. Islamitische extremisten zijn tegen democratische verkiezingen, democratische instellingen waren ook al in andere landen het doelwit van aanslagen.

"Libië is lappendeken van gewapende groepen"

“Deze aanslag is een duidelijke manifestatie van alles wat er verkeerd loopt met het huidige kortzichtige verhaal van een vals gevoel van veiligheid en vooruitgang”, dat schreef Hanan Salah van Human Rights Watch op Twitter.

Salah onderstreept dat de verkiezingen moeilijk zullen verlopen omdat "Libië gedomineerd blijft door een lappendeken van verschillende gewapende groepen die buitengerechtelijke executies uitvoeren, eigendommen in beslag nemen, personen laten verdwijnen, mensen oppakken en folteren".

"Libië zal evolueren naar land van nationale eenheid"

Verschillende instellingen veroordelen de aanval als een poging om de stabiliteit in Libië te ondermijnen, terwijl het land eind dit jaar parlements- en presidentsverkiezingen wil houden. Een gezant van de VN reageerde dat "dit soort geweld de Libiërs niet zal tegenhouden om te evolueren naar een land van nationale eenheid".

Sinds de val van dictator Muammar Kadhafi en een gewapende opstand in 2011 verkeert Libië in chaos. Verschillende milities en twee rivaliserende regeringen, een in Tripoli gesteund door de VN en een in de oostelijke stad Tobroek, strijden om de macht in het Noord-Afrikaanse land. IS maakt van die chaos gebruik om haar invloed in het land te verstevigen.

Meest gelezen