Kamer keurt nieuwe wettelijke tijd goed: België schakelt over op UTC

De Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd om ook in België - eindelijk - de Gecoördineerde Universele Tijd (UTC) als wettelijke tijd in te voeren. Vrees niet: u moet niet zitten morrelen aan uw klokken. In de praktijk zal er niets veranderen. 

Jawel: ook de tijd is wettelijk gedefinieerd. En in België gebeurt dat tot op vandaag nog door een wet van 29 april 1892. Die wet verwijst naar "het uur van den middelbaren tijd van Greenwich". De Belgische wet gebruikt dus nog steeds de Greenwich Mean Time (GMT), die bepaald wordt door de rotatie van de aarde en de zonnestand in de Engelse plaats Greenwich.

Sinds 1972 echter is de UTC, de Gecoördineerde Universele Tijd, de basis voor alle officiële tijden over heel de wereld. Die UTC is gebaseerd op atoomklokken en niet op de aardrotatie. "De UTC wordt overal ter wereld toegepast, ook in België. Alleen is onze wetgeving daar nog altijd niet aan aangepast", zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

En dat kan wel degelijk van belang zijn. Het verschil tussen UTC en GMT is letterlijk een fractie van een seconde. "En door het feit dat onze wetgeving nog niet is aangepast, kunnen er soms geschillen zijn. Bijvoorbeeld als er transacties van producten zijn waarbij de prijs varieert in de tijd. Als er een rechtszaak van komt, kan dat nu tot problemen leiden omdat in de praktijk een andere tijd wordt toegepast dan wat in de wet staat. Om die rechtsonzekerheid aan te pakken, gaan we nu eindelijk onze Belgische wetgeving aanpassen."

Dierick heeft daarom een wetsvoorstel ingediend om ook in België de UTC als wettelijke tijd in te voeren, "om de lacune in de wet op te lossen". In de praktijk zal er niets veranderen. "De tijd gaat niet sneller of trager kloppen. De tijd tikt gewoon verder, maar hij gaat wel wettelijk correct zijn", aldus het CD&V-Kamerlid. De Kamer heeft dat wetsvoorstel vanmiddag goedgekeurd.

Meest gelezen