N-VA hekelt maatregel kortgestraften Geens na moord op verpleegster: "onbegrijpelijk voor de samenleving"

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit uit kritiek op de maatregel van minister van justitie Geens waardoor kortgestraften nog vroeger kunnen vrijkomen. Door die maatregel kwam de man die verdacht wordt van de moord op een gevangenis­verpleegster in het Antwerpse, al na 8 maanden vrij, ook al was hij veroordeeld tot 3 jaar cel.

Vorige week donderdag werd langs het kanaal in Olen, in de provincie Antwerpen, het lichaam teruggevonden van een gevangenisverpleegster. De vrouw was al enkele dagen vermist. Uit de autopsie bleek dat ze gewurgd was.

Al snel had het parket twee verdachten geïdentificeerd. Het ging om een koppel, een vrouw van 33 en een man van 43. De twee hebben een link met de gevangenisverpleegster. De verpleegster had onlangs namelijk de vrouw opgevangen, die na haar penitentiair verlof niet was teruggekeerd naar de gevangenis. Tijdens haar penitentiair verlof zou ze klappen gekregen hebben van haar toekomstige man en daarom zocht ze hulp bij de verpleegster.

Ook de man is geen onbekende voor het gerecht. Eind vorig jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar cel voor een agressieve homejacking. Maar toch werd hij na acht maanden al voorlopig vrijgelaten. Dat kan dankzij een richtlijn van minister van Justitie Koen Geens. Normaal kunnen gevangenen die tot 3 jaar cel veroordeeld zijn, na één derde voorlopig vrijkomen. Maar door een recente richtlijn van de minister kan het nóg sneller.

Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit

De richtlijn werd door de minister zo'n twee jaar geleden ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen de overbevolking in de gevangenissen. Maar daar heeft N-VA-Kamerlid Sophie De Wit nu vragen bij. "Ik stel er vragen bij dat een minister eenzijdig beslist over het inkorten van een straf die door een rechter werd opgelegd. Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn. Voor de samenleving is het onbegrijpelijk dat iemand voor een agressieve homejacking slechts een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd, laat staan dat men dan al na enkele maanden kan vrijkomen", vindt Sophie De Wit. "De correcte uitvoering van een straf staat ook duidelijk als doelstelling in het regeerakkoord en we roepen dan ook op dat dit nagestreefd wordt", voegt ze er nog aan toe.

Ook onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe had al kritiek op de vervroegde vrijlating naar aanleiding van de moord op de verpleegster. Volgens hem laat vooral de begeleiding van gevangenen te wensen over.

Meest gelezen