Video player inladen...

Oppositieleider Pasjinian vraagt pauze in protesten in Armenië: plooit de regerende Republikeinse partij?  

In Armenië heeft de liberale oppositieleider Nikol Pasjinian zijn aanhangers opgeroepen om het volksprotest een dag stil te leggen. Vandaag had de oppositie grote delen van de hoofdstad en de luchthaven geblokkeerd. De regerende Republikeinse partij zou nu toch bereid zijn om de kandidatuur van Pasjinian als premier te steunen.

Vandaag was het grootste deel van de hoofdstad Jerevan geblokkeerd door tienduizenden aanhangers van de oppositie. Die hebben ook de internationale luchthaven en een deel van het spoorverkeer stilgelegd.

Aanleiding was de weigering van het parlement om oppositieleider Nikol Pasjinian te benoemen tot premier. De Republikeinse partij die al jaren de politiek in Armenië domineert, heeft daar een absolute meerderheid en heeft de verkiezing van Pasjinian tot premier verhinderd.

Volgens Pasjinian zou de regeringspartij onder druk van het protest nu toch bereid zijn om zijn kandidatuur te steunen bij de volgende stemming die voor volgende dinsdag 8 mei gepland is. Als het parlement er volgende week niet uitkomt, dan zou dat ontbonden worden en moeten er ten laatste 45 dagen later vervroegde verkiezingen volgen. Wellicht zou de Republikeinse partij daar forse klappen krijgen.

Eerder op de dag had minister van Cultuur Armen Amirian ontslag genomen na een gesprek met de oppositie. Dat is het eerste lid van de regering dat zijn kar keert. Wellicht zijn er nog meer politieke kopstukken die van plan zijn om over te lopen naar de oppositie.

De Vlaming Johan De Boose is in Armenië en volgens hem is het niet duidelijk hoe het nu verder moet. "Het ziet ernaar uit dat de Republikeinse regeringspartij een nieuwe kandidaat zal voorstellen, nu oppositieleider Pasjinian het niet gehaald heeft."

Volgens De Boose gaat het om erg jonge mensen die vandaag de straten blokkeren. "Het gaat er allemaal erg chaotisch aan toe. Ze blokkeren straten met stenen, maar evengoed gewoon door zelf te gaan zitten." Intussen zijn ook de invalswegen naar de hoofdstad Jerevan en naar de luchthaven geblokkeerd.  

AFP or licensors

Zijn verkiezingen de oplossing?

Vandaag is bekendgemaakt dat het parlement volgende dinsdag 8 mei opnieuw een stemming gaat houden over een nieuwe premier. Het is niet duidelijk of er dan nog andere kandidaten zullen zijn dan Pasjinian.

Als er dan echter geen premier gekozen kan worden, moet het parlement ontbonden worden en komen er ten laatste 45 dagen later vervroegde verkiezingen. De Republikeinse partij van ex-premier Sarkisian zou dan zijn absolute meerderheid kunnen verspelen en verkiezingen zouden dan  op een grondwettelijke manier de omwenteling in Armenië kunnen bezegelen.

Het volksprotest in Armenië brak midden april uit toen sterke man Serzj Sarkisian -die al tijd jaar aan de macht is via omstreden verkiezingen- nog langer wou regeren. Na dagen van betogen waarbij zich ook militairen aansloten, stapte Sarkisian vorige week op. Zijn Republikeinse partij wil echter de macht niet uit handen geven.

 

Meest gelezen