ADAM GAULT/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nigeria verbiedt hoestsiroop met codeïne om massale illegale gebruik tegen te gaan

De Nigeriaanse regering heeft een verbod uitgevaardigd op de productie en import van hoestsiroop met codeïne. De hoestsiroop wordt massaal verkocht op de zwarte markt en is vooral bij jongeren populair als drug. 

De pijnstiller codeïne is een opiumderivaat, net als morfine. Dat product is krachtiger, maar ook codeïne is behoorlijk verslavend. De aankondiging van het verbod volgt op een  onderzoek van de Britse openbare omroep BBC dat heeft aangetoond dat hoestsiropen met codeïne in Nigeria massaal verkocht worden op de zwarte markt. Jongeren gebruiken het als drug en raken eraan verslaafd.

In principe mag de hoestsiroop enkel op doktersvoorschrift verkocht worden, maar die regel wordt in de praktijk helemaal niet nageleefd. Het probleem is het grootst in het noorden van het land. De Nigeriaanse overheid schat dat in twee noordelijke staten, Kano en Jigawa (samen ruim 15 miljoen inwoners), alleen al dagelijks 3 miljoen flesjes codeïnesiroop verbruikt worden. 

Het BBC-onderzoek toonde undercoverbeelden van een vertegenwoordiger van het farmaceutische bedrijf Emzor die toegeeft dat ze grote hoeveelheden hoestsiroop doorsluizen naar de zwarte markt. Emzor belooft een onderzoek. Het bedrijf heeft de man intussen ontslagen en de distributie van hoestsiroop voorlopig stilgelegd.

Om het probleem aan te pakken vaardigt de Nigeriaanse regering nu dus een totaalverbod uit op de productie en import van hoestsiroop met codeïne. Het verbod werd al maandenlang voorbereid en is geen reactie op de BBC-reportage, zo luidt het. Producenten moeten in de plaats minder verslavende alternatieven aanbieden. De resterende voorraad mag wel nog verkocht worden op doktersvoorschrift. 

Het probleem van codeïneverslaving beperkt zich overigens niet tot Nigeria, maar is verspreid in grote delen van Afrika. Sinds 2013 zijn in ons land alle medicijnen die codeïne bevatten enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Meest gelezen