Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoeker Mueller zou VS-president Donald Trump willen dagvaarden voor een jury

Het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de kiescampagne van 2016 kruipt steeds dichter bij president Donald Trump zelf. Volgens Amerikaanse media zou speciaal onderzoeker Robert Mueller Trump nu willen oproepen om te getuigen voor een jury.

Mueller zou de advocaten in maart gewaarschuwd hebben dat hij de president mogelijk wil dagvaarden om te getuigen over eventuele Russische inmenging in zijn verkiezing. Als die dagvaarding er komt, zou president Trump verplicht zijn om de vragen van de onderzoeker en de jury te beantwoorden.

Voormalig FBI-directeur Robert Mueller is vorig jaar aangesteld als speciaal onderzoeker om uit te vissen of en hoe Rusland de Amerikaanse verkiezingen van 2016 beïnvloed zou hebben en of die een effect gehad hebben op de verrassende verkiezing van Trump. In die zaak zijn al heel wat figuren uit de entourage van president Trump ondervraagd, onder meer voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn en Paul Manafort, ooit campagneleider van Trump.

Dat Mueller nu Trump wil ondervragen, wil nog niet zeggen dat de president beschuldigd wordt en ook niet dat hij op de hoogte geweest zou zijn van Russische inmenging, ook als die er effectief geweest zou zijn. Het is wel duidelijk dat het onderzoek van Mueller steeds dichter bij de president zelf komt en dat kan tot een crisis leiden. Waarnemers gaan ervan uit dat Trump het gehad heeft met Mueller en die zou willen ontslaan. Dat zou dan zeker tot een zware politieke crisis in Washington leiden, want veel Republikeinse parlementsleden hebben laten verstaan dat dat een brug te ver zou zijn.

Trump zelf ontkent in alle toonaarden dat er ook Russische inmenging geweest is en dat hij daar weet van gehad zou hebben, maar het is duidelijk dat de president alsmaar meer geïrriteerd is door het onderzoek.

De president is intussen woedend op de krant The New York Times. Die heeft eerder 40 vragen gepubliceerd die Mueller aan Trump zou willen stellen. Die zouden gelekt zijn aan de krant. Als dat klopt, zou Mueller niet enkel meer willen weten over Russische inmenging, maar ook over de manier waarop Trump zijn minister van Justitie Jeff Sessions onder druk zet en de manier waarop voormalig FBI-directeur James Comey ontslagen werd.

Speciaal onderzoeker Robert Mueller ligt steeds meer op ramkoers met president Trump.
Associated Press

Dicteerde Trump zijn eigen gezondheidsverslag?

Intussen zegt de voormalige arts van Trump, Harold Bornstein, dat Trump zelf een gezondheidsrapport uit 2015 vervalst zou hebben. In dat verslag schreef dokter Bornstein toen dat de toenmalige zakenman "een uitstekende gezondheid had" en dat hij "de gezondste kandidaat-president ooit zou zijn".

Dat lijkt een beetje op het taalgebruik dat de president zelf graag over zichzelf hanteert en volgens dokter Bornstein heeft Trump die brief grotendeels gedicteerd en is die niet gebaseerd op het medisch onderzoek door de arts.

Bovendien beweert dokter Bornstein dat lijfwachten en een advocaat van Trump zijn praktijk zouden zijn binnengevallen om er medische dossiers over de president weg te halen. Waarom de arts nu met dat nieuws naar buiten komt, is niet duidelijk.

Meest gelezen