AFP ImageForum

Schandaalbedrijf Cambridge Analytica legt de boeken neer

Cambridge Analytica, het bedrijf dat achter het grote datalek bij Facebook zat, stopt ermee. Dat meldt het bedrijf zelf in een persbericht nadat het nieuws eerder door enkele Amerikaanse media naar buiten was gebracht.

Anderhalve maand nadat het schandaal rond Cambridge Analytica naar buiten werd gebracht door The New York Times en The Observer, zet het omstreden databedrijf al zijn activiteiten stop.

Het data-analysebedrijf start een insolvabiliteits- en faillissementsprocedure in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

87 miljoen

Cambridge Analytica kon vier jaar geleden via een wetenschappelijke persoonlijkheidstest de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers ontfutselen. Zelfs de data van Facebookbaas Mark Zuckerberg waren gelekt.

Al die data werden vervolgens gebruikt om het stemgedrag van die gebruikers te beïnvloeden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, die uiteindelijk gewonnen werden door de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Conference call

Eerder op de avond hadden twee Amerikaanse media het nieuws van de stopzetting naar buiten gebracht.  De Wall Street Journal meldde dat het bedrijf de boeken zou neerleggen omdat het volop klanten aan het verliezen was en omdat het bedrijf grote boetes dreigt te krijgen in het Facebook-dossier.

Technologiewebsite Gizmodo kon dan weer de hand leggen op interne communicatie over de stopzetting.  De redactie van de website vernam dat het nieuws bij het bedrijf werd aangekondigd via een interne conference call door Julian Wheatland, de baas van SCL Group, het moederbedrijf van Cambridge Analytica.

Wheatland trekt nu de stekker uit beide bedrijven, zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf houdt intussen vol dat de werknemers altijd ethisch en wettelijk hebben gehandeld, maar dat het bedrijf beschadigd wordt door oneerlijke, negatieve nieuwsverslaggeving.

Meest gelezen