AFP or licensors

Studie legt de geheimen bloot van de roos

Nieuw onderzoek naar de genetische samenstelling van de roos geeft de wetenschap meer inzicht in de evolutie van de bloem. Het biedt bijvoorbeeld antwoorden op de vraag waarom de roos zo veel geur- en kleurvariaties heeft.

Een team van meer dan 40 wetenschappers uit Frankrijk, Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk brengen in een recent onderzoek de volledige genetische samenstelling van de roos in kaart. Het onderzoek legt bloot welk genetisch materiaal verantwoordelijk is voor de verschillende geuren en kleuren van de bloem en verklaart zo de enorme variatie.

Ook andere eigenschappen, zoals de levensduur van de roos, kunnen in het genetisch materiaal gelezen worden. "De studie helpt ons de evolutionaire geschiedenis en de domesticatie van de roos te begrijpen", zegt Mohammed Bendahmane, hoofd van het onderzoek aan École Normale Supérieure de Lyon.

De roos en de aardbei zijn erg dichte plantsoorten

Mohammed Bendahmane

Het onderzoek bevat een evolutionaire stamboom waaruit blijkt dat de roos dichter gerelateerd is aan de aardbei dan eerst gedacht. Tevens blijken ook andere fruitsoorten zoals appels en peren familie van de roos. Het onderzoek maakt van de roos één van de meest complete in beeld gebrachte planten en zou wel eens als voorbeeld kunnen dienen voor andere plantsoorten. Ook biedt de studie nieuwe mogelijkheden met het oog op de ontwikkeling van rozen met een langere levensduur of rozen die resistent zijn tegen bepaalde ziektes, waardoor minder pesticiden moeten gebruikt worden.

Meer weten?

Meest gelezen