Tijs Vanneste (Van Echelpoel): "Ik heb kinderen, maar ze kwamen er niet op 1,2,3"

In de rubriek "de minuut" van "Hautekiet" op Radio 1 heeft Tijs Vanneste (39), beter bekend als de ruige zanger Jef Van Echelpoel, gepraat over zijn vruchtbaarheidsproblemen. Vanneste wil een taboe doorbreken. "Ik heb schatten van kinderen, maar ze kwamen er niet op 1,2,3."  

Vruchtbaarheidsproblemen bij koppels, er wordt niet vaak openlijk over gepraat. In de Eén-serie "Thuis" beginnen de personages Paulien en Adil momenteel aan een ivf-traject, maar de weg ernaar was al vrij hobbelig te noemen. Adil voelt zich schuldig omdat hij diegene is met trage zaadcellen. Hij werd kwaad en heel afstandelijk toen zijn vriendin dat geheim met goede vriend Tim had gedeeld.

Het kan je maken of kraken als koppel

In "Hautekiet" wil Tijs Vanneste ook een lans breken. Hij kampte met vruchtbaarheids­problemen in zijn relatie. "Het kan je maken, maar ook kraken als koppel", vertelt Vanneste. "Veel lotgenoten willen hun emoties en problemen voor zichzelf houden. Ze schamen zich zelfs een beetje. Dat is erg, erg spijtig."

Vanneste roept op om erover te praten. Hij zit morgen tussen 9 en 10 uur in de studio van "Hautekiet" op Radio 1. "Gedeeld leed is altijd halve smart", zegt de zanger en intussen vader van twee kinderen. 

Herbeluister hier "de minuut" van Tijs Vanneste:

Fertiliteitsproblemen: spanningen troef

Petra De Sutter, fertiliteitsdeskundige aan het UZ Gent, bevestigt het taboe dat er rond onvruchtbaarheid of vermindere vruchtbaarheid hangt. Zij ziet vaak koppels in haar praktijk worstelen met de impact ervan.

"Het raakt aan existentiële zaken. Als vrouw krijg je het gevoel van falen in het vrouw-zijn, als man krijg je het gevoel geraakt te zijn in je viriliteit. Het is meestal ook maatschappelijk en cultureel bepaald. Wie in bepaalde Afrikaanse landen niet zwanger raakt, wordt gewoon verstoten of de man kiest een andere vrouw", legt De Sutter uit.   

Het gaat vaak om jonge, succesvolle koppels

Vruchtbaarheidsproblemen zetten je relatie, je job en de familiale banden onder druk. De Sutter ziet vruchtbaarheidsproblemen vaak bij jonge, succesvolle koppels tussen de 30 en 40 jaar. "Ze worden voor het eerst in hun leven geconfronteerd met iets wat niet meteen lukt", aldus De Sutter. Zo is 1 op de 6 koppels niet meteen zwanger na een jaar proberen.

"De schuldvraag speelt een rol, een van beiden ziet zich als "dé oorzaak". Waarna een van de partners de relatie verbreekt. Sommigen raken zelfs in een depressie verzeild." De Sutter wijst erop dat een kinderwens best héél egoïstisch kan zijn. "Het wordt niet noodzakelijk even sterk gedragen door beide partners."  Met andere woorden: spanningen troef die kunnen leiden tot een breuk, maar evengoed tot hechtere relaties.

Meest gelezen