Vlaams Fonds voor de Letteren kent voor 900.000 euro werkbeurzen toe aan 103 auteurs

103 auteurs krijgen dit jaar samen voor 899.600 euro aan werkbeurzen van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Dat meldt de instelling in een persbericht. De beurzen bedragen gemiddeld 8.684 euro.

Elk jaar kent het VFL werkbeurzen toe aan Vlaamse auteurs. Daarmee kunnen ze tijd "kopen" om zich op hun literaire werk toe te leggen. 126 mensen deden voor 2018 een aanvraag. 103 onder hen kregen een positief antwoord.

Alles samen kent het VFL 899.600 euro aan werkbeurzen toe, goed voor gemiddeld 8.684 euro per beurs. Behalve auteurs van literair proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur komen ook illustratoren van prentenboeken en stripauteurs in aanmerking.

Het VFL neemt de literaire kwaliteit van het recente gepubliceerde werk van elke auteur als voornaamste maatstaf. Wie aan de vereisten beantwoordt, krijgt 1 of meer zogenoemde "eenheden". Die bedragen 2.600 euro netto per stuk.

Niet elke auteur ontvangt het volledige bedrag dat haar of hem is toegekend. Het VFL neemt de belastingaangifte van de aanvragers onder de loep en gaat ook na of ze aandelen in vennootschappen hebben. 

Deze auteurs ontvangen dit jaar de meeste eenheden en dus de grootste werkbeurzen:

  1. Tom Schamp (8 eenheden = 20.800 euro)
  2. Peter Terrin (7 eenheden = 18.200 euro)
  3. Yves Petry (6 eenheden = 15.600 euro)
  4. Sabien Clement (6 eenheden)
  5. Pieter Gaudesaboos (6 eenheden)
  6. Bart Moeyaert (6 eenheden)
  7. Klaas Verplancke (6 eenheden)
  8. Leonard Nolens (6 eenheden)
  9. Peter Holvoet-Hanssen (6 eenheden)
  10. Judith Vanistendael (6 eenheden)

Meest gelezen