Video player inladen...

Volkssterrenwacht Mira krijgt nieuwe koepel en nieuwe telescoop

Vandaag is een belangrijke dag voor volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. Er komt een nieuwe, grotere koepel op het dak. Daarmee zullen ze in de toekomst nog beter naar de sterren kunnen kijken.

De volkssterrenwacht MIRA krijgt na maanden wachten een nieuwe koepel, waarin een nieuwe grotere telescoop komt. De gigantische koepel wordt vandaag op zijn plaats gezet. Om dat werk te klaren, komt er een gigantische kraan van bouwfirma Sarens uit Meise.

"Een titanenwerk"

De nieuwe koepel zal anderhalf keer breder zijn dan die vorige koepel. Er kunnen dus dubbel zoveel bezoekers op. "Een gigantische hijskraan van de firma Sarens zal de koepel tientallen meters hoog in de lucht takelen, over de volle breedte van ons waarnemingsterras zwaaien, en dan met millimeternauwkeurigheid deponeren op de voorziene plaats. Een titanenwerkje, want alles moet heel nauwkeurig gebeuren", vertelt Philippe Mollet van Mira in Start je Dag.

De nieuwe telescoop volgt pas tijdens de zomermaanden. De telescoop zal groter zijn dan de huidige en is volledig gefinancierd met een crowdfundingscampagne.

Meest gelezen