BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Zeventien staten in VS dagen federaal agentschap voor rechter wegens milieuregels auto's

Zeventien Amerikaanse staten dagen het federale milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) voor de rechter. Dat doen ze nadat het EPA begin april besliste om beperkingen op uitstootnormen en regels over brandstofefficiëntie van voertuigen in de VS ongedaan te maken.
 

Midden vorige maand raakte al bekend dat de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Californië en de California Air Resources Board (CARB) - het agentschap van de Californische overheid dat zich bezighoudt met luchtvervuiling - naar de rechter zouden stappen tegen het EPA. Nu hebben ze echter een coalitie op poten gezet met nog eens zestien andere staten en het District of Columbia (de hoofdstad Washington).

De staten zijn niet te spreken over het ongedaan maken van een maatregel voor properdere en zuinige auto's, die onder de vorige president Barack Obama werd ingevoerd. Concreet gaat het onder meer om een verordening waarbij auto's vanaf 2025 met één gallon minstens 54 mijl moeten kunnen afleggen (4,4 liter per 100 kilometer).
 

Meest gelezen