Vuye & Wouters willen partij oprichten voor parlementsverkiezingen 2019

Hendrik Vuye en Veerle Wouters willen een nieuwe partij oprichten en met de parlementsverkiezingen in 2019 lijsten indienen. Dat zeggen ze in Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS. "We gaan nu een programma schrijven en mensen zoeken die met ons mee willen doen", zegt Veerle Wouters. 

In september 2016 kondigen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters aan dat ze uit N-VA stappen. Eerder waren de twee al uit het partijbestuur gezet, omdat ze zich kritisch hadden uitgelaten over N-VA. Ze verwijten de partij een "communautaire stand still". 

Vuye en Wouters blijven actief in de Kamer en richten een nieuwe fractie op, van waaruit ze regelmatig kritiek geven op de federale regering, onder meer in het F-16-debat en op de manier waarop de regering de dotatie van Laurent inperkt.

Nieuwe partij voor verkiezingen 2019

Het parlementair mandaat van Vuye en Wouters loopt stilaan op z'n eind. Voor de parlementsverkiezingen van 2019 broeden de twee op een nieuwe partij. "We gaan nu een programma schrijven en mensen zoeken die mee willen doen", aldus Wouters.

Bij de Vlaamse beweging leeft de schrik dat het Vlaams-nationalistische blok daardoor versplinterd raakt. "Maar we weten dat het met één groot blok ook niet lukt."

Vlaams-nationalisme is één ding, maar N-VA is daarnaast sociaaleconomisch een rechtse partij. "We zien potentieel in het socialere Vlaamse gedachte­goed", zegt Vuye. "Links zou ik het niet noemen, we sluiten eerder aan op de fundamenten van de Vlaamse beweging. Dat was een sociale beweging, een vredesbeweging. Want er zijn mensen die hulp nodig hebben, alleen lijkt N-VA dat vaak te ontkennen."

"We willen niet aan 200 kilometer per uur tegen de muur rijden", aldus Wouters. "We willen aftasten of we genoeg mensen kunnen overtuigen om een beweging op te richten en ons opnieuw verkiesbaar op te stellen."

Vuye & Wouters brengen boek uit: "Vlaanderen Voltooid: met of zonder Brussel?"

Om het communautair debat nieuw leven in te blazen brengen Vuye en Wouters nu een nieuw boek uit: "Vlaanderen Voltooid: met of zonder Brussel?". “Als we verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding willen zetten, kom je hoe dan ook twee problemen tegen: de Belgische grendelwetten en Brussel", zegt Veerle Wouters in Het Belang van Limburg.

De sociale zekerheid willen Vuye en Wouters splitsen, Brusselaars zouden dan kunnen kiezen bij welk sociaal stelsel ze willen horen.

Meest gelezen