GAIA: "Waar blijft verbod op chirurgische castratie van biggen?"

Dierenrechtenorganisatie Gaia lanceert een radiocampagne rond chirurgische castratie van biggen. Jaarlijks worden in ons land bijna 4 miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Volgens Gaia wil de overheid en de boerenorganisaties maar geen einde maken aan de pijnlijke castratie van miljoenen biggen. De radiospot is nog tot en met 13 mei te horen op onder meer, MNM en Studio Brussel.

Gaia lanceert vandaag een radiospot tegen de chirurgische castratie van biggen. Met de campagne hekelt de dierenrechtenorganisatie de overheid en de boerenorganisaties die maar geen einde willen maken aan de pijnlijke castratie van miljoenen biggen in ons land.

Ook staat 83 procent van de Vlamingen achter zo een verbod, dat blijkt uit de resultaten van een enquête uitgevoerd door IPSOS in opdracht van Gaia.

Jaarlijks worden in ons land bijna 4 miljoen bigggen chirurgisch (onverdoofd) gecastreerd. Een pijnlijke en stresserende ervaring. De biggen worden bij castratie in de hand of in een klem vastgehouden. Via één of twee insnijdingen worden dan de teelballen verwijderd en de zaadleiders afgesneden.

Varkensvlees met berengeur

Mannetjesvarkens (beren) krijgen als ze ouder worden een andere hormonenhuishouding. Ze maken de stoffen Androstenon, Skatol en Indol aan. Deze stoffen kunnen weliswaar bij een klein deel van de beren de berengeur vormen. 

Aan het varken of het vlees is niets te zien. Pas zodra het vlees wordt verhit, ontwikkelt de geur zich. De geur dringt nogal door en is voor veel mensen ronduit onaangenaam. Niet iedereen ruikt de berengeur, slechts een klein percentage is er gevoelig voor.

Mogelijke oplossingen

De alternatieven voor de chirurgische castratie van biggen zijn voorhanden. Zo is er Improvac, een vaccin dat de berengeur tegengaat en in 2009 groen licht kreeg van de Europese Commissie. 

Daarnaast kunnen de boeren ook altijd kiezen om de varkens niet te castreren en berengeur te detecteren aan de slachtlijn.

Meest gelezen