Videospeler inladen...

Waarom is Grieks op school nog relevant? We vroegen het aan Bart De Wever, Mia Doornaert, Jef Vermassen en Hilde Crevits

Nog maar 5.000 leerlingen in Vlaanderen volgen klassiek Grieks in het middelbaar. Hun aantal gaat jaar na jaar achteruit. Waarom is het vak nog relevant? "De ochtend" op Radio 1 vroeg het aan enkele bekende liefhebbers van klassieke talen: politicus Bart De Wever (N-VA), journaliste Mia Doornaert, strafpleiter Jef Vermassen en huidig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 

In Gent voeren vandaag - op de Dag van het Grieks - meer dan 1.000 leerlingen en hun leerkrachten actie voor het vak Grieks op school. Alsmaar minder leerlingen kiezen voor Grieks én veel scholen schrappen het vak ook. Het aantal leerlingen is de afgelopen acht jaar met bijna 15 procent gedaald. Jammer, of gewoon logisch?

Bart De Wever: "Het Grieks is de wieg van onze samenleving"

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever heeft zelf Latijn-Grieks gevolgd. Hij staat bekend om zijn liefde voor Latijnse spreuken, maar draagt ook het Grieks een warm hart toe. Tegelijk vindt hij het logisch dat de wetenschappelijke richtingen nu meer aandacht krijgen.

"De achteruitgang van het Grieks stond in de sterren geschreven. De klemtoon ligt veel meer op de STEM-richtingen nu. Dat is ook normaal, want daar ligt de krapte op de arbeidsmarkt. Dus daar ben ik zelf ook voorstander van."

"Maar dat neemt niet weg dat het Latijn en het Grieks een zeer goede basis zijn om bepaalde academische richtingen te volgen, zoals rechten, geschiedenis en de menswetenschappen in het algemeen. En ook die mensen kunnen in onze samenleving wel aan de bak komen."

"Een bijkomend voordeel van het Grieks is dat je dan echt in de wieg van onze samenleving doordringt. Het Latijn is de kinderkamer, maar de wieg, dat is het Grieks. Heel veel van de begrippen in de wetenschappen komen uit het Grieks. De Griekse cultuur en mythologie vormen de basis van de West-Europese literatuurgeschiedenis", zegt De Wever. "Het brengt je ook een analytisch vermogen bij om andere talen sneller op te pikken."

Het Grieks brengt je een analytisch vermogen bij om andere talen sneller op te pikken

Bart De Wever

Mia Doornaert: "Om te weten wie we zijn, moeten we het verleden kennen"

Jounaliste en auteur Mia Doornaert deed zo graag Latijn en Grieks dat ze vervolgens klassieke filologie ging studeren aan de KU Leuven. Ze gaf ook enkele jaren les in Latijn en Grieks. De teloorgang van het Grieks vindt ze bijzonder jammer. 

"Wat het mij heeft bijgebracht, is weten waar we vandaan komen, weten dat onze filosofie en onze kunstvormen niet zomaar uit de lucht zijn gevallen. Dat het Europa van vandaag een product is van een lange ontwikkeling. Politiek, democratie, tragedie, theater, filosofie, epos, lyriek, atletiek, enzovoort, dat zijn allemaal Griekse leenvormen die je in praktisch alle Europese talen terugvindt."

"Om te weten wie we zijn, moeten we dat verleden ook blijven kennen. Wat me zeer verontrust, is hoe het in onderwijs alles geschrapt wordt dat de leerlingen leert waar ze vandaan komen en wat de wortels van hun cultuur zijn. Men mag nauwelijks nog zeggen dat Europa christelijke wortels heeft, het Latijn wordt steeds minder onderwezen, het Grieks heeft nog maar 5.000 leerlingen. Ik vind dat gevaarlijk."

Wat me zeer verontrust, is hoe in het onderwijs alles geschrapt wordt dat de leerlingen leert waar ze vandaan komen

Mia Doornaert

Jef Vermassen: "In deze tijd moet alles nuttig zijn"

"Er zijn zoveel zaken uit de Griekse cultuur en literatuur die nog altijd aanwezig zijn in onze taal", zegt strafpleiter Jef Vermassen, die eveneens Latijn-Grieks gevolgd heeft. "Ik denk bijvoorbeeld aan termen als filosoof of psychopaat."

"En het gaat niet alleen om de cultuur en de verhalen, maar ook over de rechtspraak. De Grieken zijn de uitvinders van het jurysysteem. Hoe men toen het recht aan de burgers gaf, dat is ontzettend interessant", zegt hij. "Griekenland is de bakermat van onze westerse cultuur. Dat gooi je niet weg."

"In deze tijd moet alles nuttig zijn, maar humaniora is vorming. Als je mensen vormt om stevige mensen te zijn die sterk in hun schoenen staan, dan ga je niet die onmiddellijke directe nood beantwoorden, maar dan geef je de jeugd een culturele achtergrond mee die eigenlijk een bodem is waarop ze als mens kunnen bouwen."

Griekenland is de bakermat van onze westerse cultuur

Jef Vermassen

Hilde Crevits: "Klassieke talen hebben zeker hun verdienste"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft Latijn gevolgd, maar geen Grieks. "Het werd niet aangeboden op school", vertelt ze. "Als dat wel het geval was geweest, had ik wellicht wel één of twee jaar Grieks gevolgd. Ik vind het fantastisch om ingewijd te worden in die culturen van eeuwen geleden die zo rijk waren en voor zoveel beschaving gezorgd hebben."

Dat het aantal leerlingen daalt, heeft volgens Crevits vooral te maken met het succes van andere richtingen. Maar ook de klassieke talen hebben zeker hun verdienste, zegt de minister. "Het is goed dat het aanbod blijft bestaan. Het is een meerwaarde om dit te blijven aanbieden."

VIDEO - Olga en Billie Leyers komen op voor het Grieks in "Van Gils en gasten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen