Zeldzame aquarel van Hergé onder de hamer bij Christie's in Parijs

Bij het veilinghuis Christie's in Parijs gaat een zeldzame aquarel van Kuifje-tekenaar Hergé onder de hamer. Het gaat om een tekening die uiteindelijk het album "De scepter van Ottokar" niet haalde. De illustratie wordt gewaardeerd tussen 500.000 en 600.000 euro.

"De scepter van Ottokar" is oorspronkelijk van augustus 1938 tot augustus 1939 in Le Petit Vingtième verschenen, de jeugdbijlage van het Belgische dagblad Le Vingtième Siècle. De bewuste aquarel stond op de kaft van de jeugdbijlage op 22 juni 1939.

Op de tekening zijn Kuifje en zijn hond Bobbie te zien. Kuifje ontvlucht uitgehongerd het (denkbeeldige) koninkrijk Bordurië met een fles wijn en een broodje tegen zijn borstkas, Bobbie heeft een been in zijn muil. Hergé beeldt zijn held af net voor in het eigenlijke verhaal een kogel de hals verbrijzelt van de fles die Kuifje met zich meedraagt.

De tekenaar gaf de aquarel cadeau aan een vriend. De tekening bleef bijna 77 jaar in handen van diens familie. Volgens Hergébiograaf Philippe Goddin is het zeer uitzonderlijk dat Hergé een tekening in kleur schonk aan vrienden of kennissen. Goddin noemt de aquarel "een pareltje".

De veiling vindt vanavond plaats. De aquarel wordt gewaardeerd tussen 500.000 en 600.000 euro.

Meest gelezen